Prima TV: Cât timp muncești pentru a cumpăra un apartament

0
22

V-ați întrebat vreodată cât timp ar trebui să economisiți pentru a cumpăra un apartament cu banii jos? Vă spunem noi. Mai bine de 8 ani va trebui să puneți deoparte tot salariul. Calculul este valabil pentru o proprietate în București. Perioada este considerabil mai mică decât în urmă cu un deceniu, când pentru achiziționarea unei locuințe era ecesară economisirea salariilor câștigate în 33 de ani.

 

”Capul lui Voiculescu îl vrem!” Ce se află, de fapt, în spatele scandalului de la ”Foișor”

 

 

Un apartament cumpărat cu banii jos este visul oricărui român. Iar în prezent, pentru un apartament de două camere în Capitală, doritorii ar trebui să plătească aproximativ 70 de mii de euro. Un calcul simplu
arată că pentru a atinge această performanță un angajat plătit cu salariul mediu pe economie trebuie să pună deoparte aproape 100 de salarii, timp de mai bine de 8 ani.

Și pentru că e nevoie de prea mult timp, majoritatea apelează la credite, mai ales că, din cauza pandemiei, tot mai multe persoane își caută o locuință mai mare.

 

TRAGEDIE: A născut mai repede pentru a-şi salva copilul, apoi a murit răpusă de COVID

 

 

Anul 2021 este însă cea mai bună perioadă de până acum în ceea ce privește accesibilitatea achiziționării unei locuințe. Anul trecut raportul dintre salariul mediu și prețul unei locuințe era mai dezavantajos cumpărătorului. Mai exact, ar fi fost nevoie de 102 salarii medii, adică de 8 ani și jumătate. Însă nimic nu se compară cu anul 2008, când trebuia să pui de-o-parte 396 de salarii medii, adică să nu cheltuiești nimic timp de 33 de ani.

Articolul integral pe PRIMA.TV