Primarul din Piatra Neamţ a depus o plângere penală pentru clarificarea situaţiei de la Perla Invest / Edilul susţine că municipalitatea a garantat un credit pentru o investiţie privată şi a plătit o sumă mai mare decât cea garantată

Primăria Piatra Neamţ a transmis, printr-un comunicat de presă, că primarul Andrei Carabelea a depus, miercuri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ, o plângere penală pentru cercetarea faptelor de abuz în serviciu prin care au fost aduse prejudicii municipiului Piatra-Neamţ, mai exact prin care patrimoniul oraşului a fost diminuat în favoarea societăţii Perla Invest.  

“O primă suspiciune menţionată în plângerea penală este legată de Acordul de garantare, anexă la contractul de credit încheiat în 2007 între Perla Invest şi bancă, prin care Primăria municipiului Piatra-Neamţ garantează sumele de bani pe care Perla Invest le datorează băncii. Avem serioase suspiciuni să considerăm că acest acord este consecinţa unui abuz în serviciu şi că a fost încheiat cu încălcarea prevederilor legale. Practic, sub pretextul garantării unui credit contractat pentru o investiţie publică, s-a garantat pentru o investiţie privată, în nişte obiective de investiţii care au rămas în patrimoniul unei societăţi comerciale. De asemenea, acordul de garantare a fost încheiat fără o sumă limită, necondiţionat, ajungându-se în final să plătim pentru o sumă de bani mai mare faţă de cea pentru care s-a garantat, 40 de milioane de lei. Consecinţa a fost producerea unei pagube însemnate la bugetul local al oraşului”, a anunţat Primăria Piatra Neamţ. 

Sursa citată a menţionat că în plângere este inclusă şi Convenţia de plată încheiată în 2016, prin care Primăria s-a obligat să achite integral debitul datorat de Perla Invest către bancă.  

“Această convenţie de plată este încheiată cu nerespectarea prevederilor legale, fiind realizată doar între Municipiul Piatra-Neamţ şi bancă, fără a o include şi pe debitoarea principală, Perla Invest. Un alt fapt care a adus prejudicii municipiului Piatra-Neamţ este majorarea capitalului social al Perla Invest, în anul 2010, cu suma de 3.500.000 lei şi cu terenul de la Baza Hipică. Prin această hotărâre a fost scos din domeniul public şi a fost şi înstrăinat respectivul teren, consecinţa firească fiind diminuarea patrimoniului municipiului Piatra-Neamţ”, a mai explicat Primăria Piatra Neamţ. 

Primarul Andrei Carabelea a afirmat că a făcut acest demers pentru a salva mai multe simboluri cu importanţă turistică şi economică pentru Piatra-Neamţ.  

“Suntem într-o situaţie critică privind viitorul telegondolei şi Bazei Hipice. Deşi par cuvinte mari, este acum ori niciodată pentru aceste obiective de interes ale oraşului. Suntem într-un pericol iminent de a pierde aceste bunuri, pentru care pietrenii au plătit cu vârf şi îndesat, din cauza unor decizii din trecut. Pentru a rezolva această situaţie şi a îndrepta moral greşelile trecutului, facem toate demersurile, pe toate căile legale, cu scopul de a salva mai multe simboluri cu importanţă turistică şi economică pentru Piatra-Neamţ. Astăzi am depus o plângere penală prin care să se cerceteze faptele care au condus la situaţia actuală în care se află Perla Invest şi la devalizarea bugetului oraşului. Justiţia este singura îndreptăţită să găsească responsabilii pentru situaţia în care a ajuns Perla Invest şi am încredere că va face acest lucru”, a transmis primarul Andrei Carabelea.  

Conform presei locale, în urmă cu 15 ani, Perla Invest, care este o societate a Consiliului Local Piatra Neamţ, a contractat un credit de 40 de milioane de pentru construirea telegondolei. Deoarece Perla Invest nu a putut achita creditul Primăria Piatra Neamţ a preluat datoriile, achitând deja peste 45 de milioane de lei. Perla Invest se află în insolvenţă. 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed