Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Nicolae Ciucă şi parlamentarii de Timiş: Fac apel la dumneavoastră să urgentaţi găsirea şi validarea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat

„Stimate domnule prim ministru, municipiile şi oraşele din România care încă mai au un sistem de termoficare centralizat traversează cea mai dificilă iarnă din ultimele decenii. Explozia preţurilor la gaze naturale ne-a adus dificultăţi uriaşe în buna funcţionare a oraşelor, nu doar în producerea de agent termic şi apă caldă. În prima jumătate a lunii ianuarie 2022, factura de gaz la compania de termoficare locală din Timişoara a fost de 30 de milioane de lei. Asta este, pentru doar 2 săptămâni de funcţionare, echivalent cu aproape jumătate din subvenţia anuală pe care legea ne permite să o plătim. În ciuda faptului că aproape toate veniturile oraşului se duc către compania locală de termoficare, în aceste săptămâni, nu va fi destul pentru a acoperi nevoia de gaz la preţurile actuale”, îşi începe Dominic Fritz scrisoarea adresată premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş.

 

Edilul arată că, în lunile noiembrie şi decembrie 2021, sistemul de termoficare din Timişoara a funcţionat datorită ajutorului de 53,8 milioane lei de la Guvern.

 

„La Timişoara, funcţionarea în bune condiţii a sistemului de termoficare în lunile noiembrie-decembrie s-a datorat intervenţiei financiare a Guvernului României care a alocat 53,8 milioane de lei în decembrie anul trecut şi subvenţiei de circa 23 de milioane de lei de la Primăria Municipiului Timişoara, la care s-a adăugat suma de 24 de milioane încasată de la abonaţi, inclusiv de la Primărie pentru instituţiile subordonate (şcoli, spitale, instituţii de cultură etc.). Solidaritatea contribuabililor timişoreni cu abonaţii din sistemul de termoficare este mare, însă are nişte limite matematice: nu putem plăti din bugetul local mai mult decât încasăm. În ciuda tuturor eforturilor, care deja blochează Primăria financiar în alte domenii importante, nu avem pârghii de a susţine continuarea serviciului de termoficare dincolo de fondurile existente. Dublarea preţului la gigacalorie pentru abonaţi de la 1 ianuarie 2022 nu va avea efecte decât în martie”, scrie Fritz.

 

Dominic Fritz anunţă că deja compania de termoficare Colterm a luat măsuri extreme pentru a limita factura la gaz.

 

„Deja, compania locală de termoficare a luat măsuri extreme la Timişoara pentru a limita factura la gaz: producerea de agent termic la temperaturi mai scăzute şi restricţionarea furnizării apei calde pe perioada nopţii, măsură ce creează un disconfort considerabil populaţiei.  Fac apel la dumneavoastră, domnule prim ministru, să urgentaţi găsirea şi validarea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat, inclusiv alocarea în regim de urgenţă de fonduri către administraţiile locale pentru subvenţionarea costului de producere a energiei termice. România are o coaliţie de guvernare stabilă, cu o largă majoritate parlamentară, care îi permite să reacţioneze în regim de urgenţă, în favoarea şi beneficiul cetăţenilor ei. Schema existentă de ajutor a guvernului, care prevede o acoperire din bugetul de stat a 50% din creşterea preţului la gaz pentru CET-uri, încă nu a produs efecte şi nu va putea acoperi decât o mică parte a costurilor reale. Falimentarea bugetelor locale şi sistarea serviciilor de termoficare în plină iarnă ar avea consecinţe catastrofale pentru zeci de mii de cetăţeni, instituţii publice, şcoli şi spitale, un scenariu ce poate fi evitat doar cu ajutorul dumneavoastră”, afirmă Fritz în scrisoare.

 

Compania de termoficare Colterm din Timişoara a anunţat, luni, că reduce temperatura de furnizare a agentului termic, dar şi că are în vedere să oprească furnizarea apei calde pe timpul nopţii.

 

Colterm are datorii la furnizori de peste 300 de milioane de lei. La această sumă se adaugă 106.863.467 lei reprezentând amenda primită în luna mai 2021 de la Administraţia Fondului pentru Mediu, după ce primarul Dominic Fritz nu a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor de la Colterm pentru a discuta problema achiziţionării certificatelor de poluare impuse de Uniunea Europeană. Ulterior, edilul a anunţat că va contesta această amendă, însă a pierdut procesul în luna decembrie 2021, decizia nefiind una definitivă.

 

În 11 noiembrie 2021, Guvernul a alocat municipiului Timişoara aproape 54 de milioane de lei pentru termoficare, însă primarul Dominic Fritz a anunţat că aceşti bani vor ajunge doar până la finalul anului. De altfel, din cauza datoriilor şi a neachiziţionării de cărbune, Colterm a întrerupt furnizarea agentului termic timp de mai multe zile, la Timişoara, în acest sezon. Aceasta după ce primarul Dominic Fritz a anunţat intrarea în insolvenţă a companiei. 

 

În cele din urmă a fost semnat un nou contract de furnizare de gaze naturale, cu o altă companie, însă cu plata în avans. Consiliul Local Timişoara a aprobat, într-o şedinţă extraordinară care a avut loc în 23 decembrie 2021, dublarea preţului gigacaloriei pentru termoficare. În urma votului Consiliului Local Timişoara, începând din data de 1 ianuarie, preţul gigacaloriei la populaţie este de 416, 25 lei, faţă de 207, 27 lei, cât este în prezent, iar primăria va acorda o subvenţie de 435 de lei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed