x


  • EUR
    4.8387
    USD
    4.3203
string(16) "instant-articles"

Primele impozite mărite cu 500%. Toți sunt vizați

Consiliul Local al Sectorului 5 a hotărât în luna august să majoreze cu 500% impozitul pentru 18 imobile lăsate în paragină, cu începere din 2019. Una dintre proprietăţi aparţine firmei de construcţii a „regilor asfaltului“ Sorin Vulpescu şi Dan Besciu.

Author: Mihai Voican | Sursa: Capital.ro | Publicat: 12.10.2018, 8:39

În primăvara anului trecut, primarul capitalei Gabriela Firea adopta o hotărâre prin care permitea primăriilor de Sector să crească cu până la 500% impozitele pentru imobilele neîngrijite. Măsura era o punere în acord cu prevederile Codului Fiscal. În expunerea de motive a acelei hotărâri se preciza că primăriile Sectoarelor 2 şi 5 vizează deja majorarea impozitelor pentru proprietăţile lăsate în paragină.

 

Un an mai târziu, Primăria Sectorului 5 a întocmit o primă listă cu 18 imobile care din 2019 vor avea impozitele majorate cu 500%. Printre acestea, şapte sunt în proprietatea unor firme, iar unele sunt clădiri de patrimoniu, cum este cazul clădirilor fostei fabrici de bere Rahova. În cazul fostei fabrici de bere, viceprimarul Marian Ţigănuş a atras atenţia în cadrul şedinţei în care s-a decis supraimpozitare că există un litigiu civil între moştenitorii familiei Bragadiru şi statul român în privinţa privatizării fabricii de bere Rahova.

 

Un alt caz este al unei foste platforme industriale amplasate peste drum de Colegiul Naţional de Apărare. Aceasta este în proprietatea celebrei firme de construcţii Euro Construct Trading 98, controlată de antreprenorii Sorin Vulpescu şi Dan Besciu. Contactaţi de Capital, reprezentanţii companiei nu au vrut să comenteze decizia primăriei. Cert este că de la un impozit pe clădiri de câteva mii de euro, aceştia vor ajunge să achite câteva zeci de mii de euro şi asta an de an până când o comisie de control a primăriei constată că imobilul nu mai este neîngrijit. În această categorie intră imobilele „în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, faţade nereparate/necurăţate/netencuite/nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură“, conform Codului Fiscal.

 

Articolul integral pe CAPITAL