Primii cinci grânari români

În contextul în care 2012 se anunță a fi unul dintre cei mai slabi ani pentru agricultură, din cauza secetei, cu o producție de doar cinci tone de grâu. Așa să fie? „România poate exporta liniștită 1,5 mil. tone de grâu fără să perturbe piața internă, fără să creeze panică, cum că am rămâne fără grâu“, declară pentru MONEY Magazine Ofelia Nalbant, vicepreședintele Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA), din care fac parte mari case de comerț de cereale precum Aflred C. Toepfer, Bunge și Cargill.

 

„Volumul exporturilor de grâu din recolta nouă este undeva până în 300.000 de tone, dar nu văd un interes foarte mare din partea cumpărătorilor, pentru că există grâu foarte ieftin pe piețele din jurul nostru (în Rusia, de exemplu). Este de trei ori mai puțin decât în 2011, când s‑au exportat peste 1 milion de tone din Portul Constanța“, adaugă Nalbant. În aceste condiții, balanțele principalelor produse (grâu, porumb, orz, floarea‑soarelui) nu vor fi afectate semnificativ.

 

Din Portul Constanța, grâul românesc ajunge de regulă în țările UE (Spania, în principal, Italia și Grecia) și non‑UE, Orientul Apropiat și Mijlociu și chiar în nordul Africii. Producția totală de cereale a României va fi de 19,3 mil. tone anul acesta, potrivit estimărilor Coceral, organizația europeană a traderilor de materii prime agricole. Pentru un fermier care deține suprafețe agricole mari, exportul este cea mai bună opțiune, explică vicepreședintele ARCPA – cu cât este mai mare suprafața exploatată de fermier, cu atât are un atu în negociere. Iată cine sunt românii care controlează cele mai mari cinci exploatații de grâu din România. Citeste materialul complet.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed