AcasăGeneralPrimul militar rus activ care a criticat public invazia în Ucraina: „Care...

Primul militar rus activ care a criticat public invazia în Ucraina: „Care este următorul pas, război nuclear?”

​Parașutistul Pavel Filatiev, unul dintre miile de soldați ruși care au invadat Ucraina în 24 februarie și primul militar rus activ care a criticat public invazia, în urmă cu două săptămâni, spune că mulți dintre soldații lui Putin au înțeles că „totul este o minciună”.

 Într-un interviu pentru CNN, el a vorbit și despre condițiile vitrege de pe front – fără echipamente de bază, fără mâncare, apă sau saci de dormit.

În urmă cu două săptămâni, Pavel Filatiev, în vârstă de 33 de ani, a condamnat public războiul declanșat de Rusia în Ucraina, într-o mărturie de 141 de pagini publicată pe contul său de pe rețeaua socială VKontakte. Este primul membru în serviciu al Armatei ruse care a criticat public invadarea Ucrainei și a părăsit țara.

„Am înțeles că nu eliberăm de fapt pe nimeni”

Într-un interviu pentru CNN, el a vorbit despre colegii săi de pe front, spunând că sunt obosiți, înfometați și deziluzionați, iar războiul Kremlinului „distruge vieți pașnice”.

 • „Am înțeles că am fost atrași într-un conflict grav în care pur și simplu distrugem orașe și nu eliberăm, de fapt, pe nimeni.
 • Mulți nu văd motivul pe care guvernul nostru încearcă să ni-l explice. Am înțeles vcvcă toate acestea sunt o minciună.
 • Doar distrugem vieți pașnice. Ne-a influențat enorm moralul acest sentiment că nu facem nimic bun”, a spus fostul parașutist în Armata Rusiei.

„Barăcile noastre au aproximativ 100 de ani”

Filatiev, a cărui unitate avea sediul în Crimeea și care la declanșarea războiului a fost trimisă să lupte în Herson, spune că soldații ruși ar fi primit foarte puține explicații despre invazia în Ucraina, neștiind nici măcar comandanții lor ce ar fi trebuit să facă acolo.

Parașutistul, care a făcut parte dintr-un regiment de asalt aerian al Rusiei, a fost împlicat, de asemenea, și în bătălia de capturare a orașului Nikolaev. A fost rănit, fiind evacuat din prima linie a fontului.

El a spus pentru CNN că armata rusă nu are echipamente de bază, hrană sau apă:

 • „Barăcile noastre au aproximativ 100 de ani și nu pot găzdui toți militarii noștri… Toate armele noastre sunt de pe vremea Afganistanului.
 • La câteva zile după ce încercuisem Hersonul, mulți dintre noi nu aveam mâncare, apă sau saci de dormit.
 • Pentru că era foarte frig noaptea, nici nu puteam să dormim. Găseam cârpe ca să ne înfășurăm pentru a ne încălzi”.

În acest context, el a vorbit și despre furturile comise de soldații ruși, susținând că unii dintre ei au furat laptopuri sau alte obiecte „poate pentru că salariul nu le ajungea”:

 • „Mulți au jefuit magazine abandonate, au luat telefoane mobile și alte lucruri. Nu vreau să le justific acțiunile, dar este important să înțelegeți că nivelul scăzut al calității vieții lor îi împinge să facă astfel de lucruri în război”.

„Singurele legi care funcționează bine în Rusia sunt cele represive”

Filatiev spune că se străduiește să înțeleagă viziunea președintelui rus Vladimir Putin, care a lansat invazia în urmă cu șase luni și și-a văzut trupele blocate într-un conflict costisitor:

 • „(…) Cred că acesta este cel mai rău și mai stupid lucru pe care l-ar fi putut face guvernul nostru. Nu știu unde ne va duce. Care este următorul pas, război nuclear?.
 • Văd ce se întâmplă cu țara mea și sunt îngrozit. Totul este distrus, corupt.
 • Singurele legi care funcționează bine sunt cele represive”.

Filatiev a fugit din Rusia, dar se teme că Kremlinul ar putea să se răzbune pentru poziția sa publică.

 • “Fie voi fi băgat în închisoare… sau pur și simplu mă vor reduce la tăcere eliminându-mă. Au fost multe cazuri de genul acesta în trecut. (…) Dacă se întâmplă, se întâmplă”, a adăugat fostul parașutist în interviul pentru CNN.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.