AcasăEconomieProcurorii europeni au audiat bancheri libanezi în legătură cu comisioane plătite băncii...

Procurorii europeni au audiat bancheri libanezi în legătură cu comisioane plătite băncii centrale

Procurori din Germania, Franţa şi Luxemburg s-au aflat la Beirut, săptămâna trecută, în cadrul anchetei privind spălarea banilor.

Ei suspectează că guvernatorul băncii centrale libaneze, Riad Salameh, şi fratele său Raja au luat ilegal peste 300 de milioane de dolari de la banca centrală, între 2002 şi 2015, şi au investit o parte din fonduri în Europa.

Cei doi bărbaţi neagă deturnarea sau spălarea fondurilor publice, spunând că cele 300 de milioane de dolari au fost câştigate legal.

Guvernatorul, care a ocupat postul timp de trei decenii, spune că este făcut ţap ispăşitor pentru criza financiară din Liban, care a izbucnit în 2019.

Procurorii europeni au ascultat în ultima săptămână mărturii ale bancherilor şi oficialilor libanezi pentru prima dată în cadrul anchetei care s-a concentrat pe cine a primit comisioanele, au declarat pentru Reuters cele patru persoane familiarizate cu chestiunea.

Procurorii europeni, care nu au depus încă acuzaţii oficiale, bănuiesc că banca centrală a încasat comisioanele sub formă de comision de la cumpărătorii de obligaţiuni şi apoi a transferat fondurile către Forry Associates, deţinută de fratele guvernatorului, au spus sursele.

Bancherii şi oficialii le-au spus procurorilor europeni aflaţi în vizită că nu ştiu că fondurile au ajuns către Forry Associates, au spus cele patru surse.

Biroul procurorului şef al Libanului a declarat vineri, într-un comunicat, că europenii aflaţi în vizită şi-au încheiat călătoria şi cooperarea va continua.

 

Ultimele Articole