Procurorul general avertizează că OUG pe Legile justiției afectează dosarele în curs, inclusiv 10 august și Revoluției

„Din păcate, proiectele de acte normative făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele în curs. În marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public şi sunt foarte bine cunoscute, spre exemplu pe cele pe rolul parchetelor militare, au fost concentrate resursele umane prin delegare aduse de la multe parchete pentru a rezolva dosare mari şi complexe. Cu privire la aceste situaţii, vor înceta delegările pe funcţiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desfiinţate, va fi foarte dificil de imaginat cum vor putea fi finalizate aceste dosare despre care toată lumea susţine că dorim să fie finalizate ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO”, a declarat Augustin Lazăr.

 

 

„În sistemul Ministerului Public sunt procurori delegați-detașați. Nu pot să vă spun exact numărul lor. Mulți sunt delegați-detașați. Problema este dacă delegările-detașările respectă cerințele legale și atunci se va face o radiografie a sistemului și se va vedea care procurori îndeplinesc cerințele legale și care nu le îndeplinesc. Cei care îndeplinesc condiția de vechime, să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o conduită bună, să aibă o pregătire profesională foarte bună, acolo unde este cazul să aibă un grad profesional corespunzător minim vor rămâne acolo unde își desfășaoră activitatea. Ceilalți, evident, se vor întoarce la unitățile de parchet de unde au venit, adică la bază”, a declarat ministrul Justiției după ședința de Guvern în care s-a adoptat ordonanța de urgență care modifică Legile justiției. Aceasta este prevederea la care făcea referire Augustin Lazăr.

 

 

Astfel, 2 dintre cei 3 procurori care se ocupă de instrumentarea dosarului Jandarmeriei ar trebui să părăsească Secţia Parchetelor Militare din Parchetul general sau să nu mai lucreze în dosar. De asemenea, 3 dintre cei 6 procurori militari delegaţi să instrumenteze dosarul Revoluţiei ar putea să plece sau să nu mai lucreze în dosar.

 

 

Acești procurori au fost mutați temporar la Parchetul General pentru a contribui la aceste anchete. Ei au grade profesionale sub cel de Parchet General, iar potrivit ordonanței, procurorii care nu întrunesc condițiile legii, inclusiv gradul de formare profesională, nu ar mai putea lucra în cadrul structurilor de la vârful Ministerului Public.

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed