AcasăEconomieProducătorul de medicamente Zentiva şi-a planificat investiţii de 2,7 milioane euro în...

Producătorul de medicamente Zentiva şi-a planificat investiţii de 2,7 milioane euro în acest an. Profitul companiei a crescut cu 50% în 2020, la 65,6 milioane lei

Creşterea profitului net s-a datorat îmbunătăţirii randamentului operaţional şi reducerii cheltuielilor.

Zentiva SA face parte din Grupul Zentiva, cel mai mare producător de medicamente generice din România, grup care a raportat vânzări de circa 1,05 miliarde lei pentru exerciţiul financiar din 2020.

“În anul 2020 societatea a realizat investiţii în valoare de 4,4 milioane euro. Obiectivele programului de investiţii, ce vor continua şi în anul 2021, sunt menţinerea Regulilor de Bună Practică în Fabricaţie şi actualizarea tehnologiilor la standarde internaţionale de calitate şi de mediu, precum şi pentru extinderea portofoliului de produse şi de noi forme de ambalare. Valoarea investiţiilor prevăzute în bugetul anului 2021 se ridică la 2,7 milioane euro”, arată raportul transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Comparativ, în anul 2019, profitul net al companiei s-a ridicat la 43,75 milioane lei.

Numărul angajaţilor Zentiva SA la 31 decembrie 2020 era de 770.

“Priorităţile majore pentru 2021 sunt: menţinerea profitabilităţii producătorului local, în condiţiile de creştere a costurilor la utilităţi, creşterea continuă a costurilor de materiale (materii prime, excipienţi, materiale de ambalare), creştere datorată şi pandemiei COVID-19; creşterea capacităţii de producţie, prin implementarea planului de investiţii pentru anul 2020; Diversificarea şi creşterea prezenţei Zentiva pe diverse pieţe prin exporturi şi prin transferul de alte produse noi care să fie fabricate local; menţinerea nivelului vânzărilor de produse pe piaţa locală; Consolidarea portofoliului de produse prin noi lansări”, mai arată compania.

Piaţa farmaceutică din România, incluzând medicamente cu şi fără prescripţie, a înregistrat în 2020 o creştere de 3% (în valoare) faţă de anul anterior, atingând nivelul de 4,15 miliarde euro (conform datelor sell-in furnizate de firma de cercetare de piaţă IQVIA în decembrie 2020). Piaţa de medicamente generice din România a avut o evoluţie crescătoare şi în anul 2020, cu o creştere de 3,1% (în valoare), atingând nivelul de 759 milioane euro, conform IQVIA.

În anul 2020 planul de producţie realizat a fost mai mare cu 2,1 milioane de unităţi comerciale faţă de cel realizat în anul 2019, reprezentând o creştere de 2%. Compania a înregistrat un nou record de producţie de 107 milioane de cutii de medicamente, pe fondul investiţiilor în capacitatea de producţie şi al cererii înregistrate pe piaţa locală şi din exporturi.

Vânzările externe au reprezentat în anul 2020 43,2% din total cifra de afaceri (241,1 milioane lei), faţă de 40% în 2019 (219 milioane lei). Exporturile de medicamente au fost realizate printr-o societate din cadrul Grupului Zentiva (Zentiva k.s.) şi au fost destinate în principal pieţelor din Uniunea Europeană. Ponderea produselor OTC (medicamente vândute fără prescripţie) în vânzările Zentiva SA a fost de 4,5% în 2020 faţă de 5% în anul precedent.

Cheltuielile de cercetare-dezvoltare efectuate în anul 2020 au fost în valoare de 7,9 milioane lei faţă de 9,3 milioane lei în 2019, constând în activităţi legate de transferul de produse. Pentru anul 2021 sunt prevăzute cheltuieli de 7,2 milioane lei.

În 2020, societăţile din România care aparţin grupului Zentiva au alocat, în total, resurse în valoare de aproximativ 29,5 milioane lei pentru investiţii în retehnologizare, creşterea capacităţilor de producţie şi activităţi industriale pentru noi medicamente. Profitul net al grupului în România este în 2020 de circa 96,3 milioane lei.

Aproximativ 50% din întreaga producţie a grupului în România este distribuită pe piaţa locală. Exporturile entităţilor Zentiva din România însumează 251 milioane lei şi au constituit o oportunitate de îmbunătăţire a performanţei economice.

În România, în cadrul grupului Zentiva sunt angajate circa 1.300 de persoane, dintre care aproximativ 800 sunt integrate în operaţiunile industriale (de producţie).

În România, grupul Zentiva reuneşte societăţile Zentiva SA, Labormed-Pharma SA, Labormed Pharma Trading SRL (fosta Alvogen România SRL), Be Well Pharma SRL şi Solacium Pharma SRL, aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale şi OTC. Grupul este un furnizor major de medicamente generice esenţiale în cardiologie, oncologie, pneumologie, gastroenterologie, urologie, terapia durerii şi pentru sistemul nervos. În prezent, grupul Zentiva exportă din România în ţări precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia, Elveţia, Cehia, Rusia, Belarus şi altele.

Portofoliul de produse al Zentiva SA include 150 de produse de uz uman, în forme solide (comprimate, capsule, peleţi) şi soluţii injectabile.

Zentiva SA este unul dintre principalii producători locali de medicamente. Alţi producători locali cu tradiţie pe piaţa medicamentelor sunt: Terapia Cluj, Antibiotice Iasi, Biofarm. Principalii importatori de produse farmaceutice sunt: Sanofi, Novartis, Pfizer, MSD, Johnson&Johnson.

Grupul Zentiva este unul dintre cei mai importanţi producători de medicamente generice din Europa cu unităţi de producţie la Bucureşti, Praga şi Ankleshwar. În acest moment grupul Zentiva deţine 2 fabrici la Bucureşti: fabrica Zentiva SA care funcţionează neîntrerupt de la inaugurarea sa din 1962 şi fabrica Labormed. În prezent, grupul Zentiva este cel mai mare producător de generice de pe plan local, în volume vândute.


 

Ultimele Articole