Producătorul de sisteme de gips-carton Etex va investi la Rovinari peste 6 milioane de euro într-o instalaţie de uscare a şlamului

” Producătorul de sisteme de gips-carton, gleturi şi tencuieli Etex Building Performance (Siniat România) a câştigat licitaţia organizată de Complexul Energetic Oltenia pentru valorificarea gipsului de la Rovinari. În urma acestui rezultat, Etex va investi peste 6 milioane de euro într-o instalaţie de uscare a şlamului provenit din desulfurarea gazelor la centrala termo-electrică din localitate”, informează Etex.

Investiţia va fi finalizată într-un an.

„Construcţia instalaţiei a intrat în linie dreaptă, după un proces cu multe provocări care a durat mai bine de doi ani. Obiectivul nostru este finalizarea investiţiei în termen de 12 luni. Contăm pe faptul că atât partenerul CEO, cât şi autorităţile locale şi centrale responsabile vor înţelege importanţa investiţiei pentru comunitatea locală prin impactul pozitiv asupra mediului şi că nu vor exista întârzieri în procesul de avizare şi autorizare. Vom reuşi astfel să introducem cât mai repede în circuitul economic o materie primă nevalorificată în prezent, cu beneficii deopotrivă pentru mediu şi pentru comunitatea locală”, a declarat Gheorghe Budrugeac, directorul industrial al Etex Building Performance.

Gipsul provenit de la Rovinari va fi utilizat ca materie primă la fabrica Etex Building Performance de la Turceni. Acesta va completa necesarul de materie primă obţinut de la instalaţia de uscare a şlamului de la centrala din Turceni, singura unitate energetică pe cărbune din România unde gipsul obţinut din desulfurarea gazelor este valorificat de către industria materialelor de construcţii.

Instalaţia de uscare de la centrala din Rovinari va fi astfel a doua de acest tip din România, în condiţiile în care celelalte centrale pe cărbune aruncă şlamul provenit din desulfurarea gazelor pe câmpurile de steril din apropiere.

Fabrica deschisă în anul 2015 la Turceni utilizează, ca materie primă principală, gipsul rezultat dintr-un alt proces economic şi anume producerea energiei electrice, în timp ce a doua materie primă ca importanţă, hârtia, provine în proporţie de 100% din materiale reciclate. Totodată, unitatea de producţie are o capacitate de reciclare a plăcilor de gips-carton provenite din deşeurile de materiale de construcţii de peste 25.000 de tone pe an.

Compania Etex Building Performance (Siniat România) este membră a Grupului Etex, unul dintre cei mai mari producători şi furnizori mondiali de materiale şi soluţii pentru construcţii. Grupul Etex desfăşoară activităţi în 42 de ţări din Europa, America Latină, Africa, Asia şi Oceania, având peste 11.000 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în peste 110 de fabrici. Veniturile grupului s-au ridicat la 2,6 miliarde de euro în 2020.

În România, Etex deţine două unităţi de producţie de materiale de construcţii: fabrica de gips-carton de la Turceni (judeţul Gorj) şi fabrica de ipsosuri, gleturi şi tencuieli de la Aghireşu (judeţ Cluj). Compania furnizează produse din ipsos şi sisteme de gips-carton pentru numeroase proiecte din industria hotelieră, clădiri de birouri, clădiri rezidenţiale, spitale, centre comerciale şi spaţii industriale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed