AcasăEconomieProducţia industrială a scăzut în aprilie cu 9,5%, ritm mai temperat faţă...

Producţia industrială a scăzut în aprilie cu 9,5%, ritm mai temperat faţă de primele trei luni

Producţia industrială a scăzut în aprilie pentru a şaptea lună la rând, însă declinul s-a temperat, după vârful de scădere înregistrat în decembrie 2008.

Astfel, faţă de lunile corespunzătoare din 2007, producţia industrială s-a redus cu 3% în octombrie 2008, cu 11,5% în noiembrie, cu 18% în decembrie, pentru ca apoi contracţia activităţii să se stabilizeze în jur de 12% în primele trei luni ale acestui an. Septembrie 2008 a fost ultima lună de creştere, avansul producţiei industriale fiind în acea lună de 3,8% faţă de septembrie 2007.

Producţia din industria extractivă s-a redus cu 15,4% în luna aprilie a acestui an, cea din industria de prelucrare a scăzut cu 11,1%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a redus cel mai puţin, cu doar 1,5%.

Pe marile grupe industriale, producţia din sectorul bunurilor intermediare s-a diminuat cu 16%, cea a bunurilor de folosinţă îndelungată – cu 11,6%, producţia de bunuri de uz curent s-a contractat cu 6,7%, industria energetică a produs mai puţin cu 5,9%, iar sectorul bunurilor de capital s-a redus cu 1%.

În serie brută, declinul producţiei industriale a fost uşor mai mare, de 9,7%.

Faţă de martie, producţia industrială, ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,7%, ca urmare a avansului industriei prelucrătoare cu 3,2%.

Pe grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de uz curent (+7,7%), industria bunurilor de capital (+3,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,4%) şi în industria bunurilor intermediare (+2,3%). Industria energetică a scăzut cu 2,5%.

În serie brută, producţia industrială a scăzut în aprilie cu 5,8% faţă de luna precedentă.

Ultimele Articole