Profit net de 1,4 miliarde de lei la Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România

0

Producţia de gaze naturale a companiei Romgaz a crescut cu 3,39% în 2018, până la 5,333 miliarde de metri cubi, faţă de 5,5158 miliarde de metri cubi în anul precedent. Cifra de afaceri a ajuns în 2018 la 5 miliarde de lei, în creștere cu 9 procente față de 2017.

Aceste rezultate financiare au fost obținute în contextul în care anul 2018 a fost complicat pentru această industrie.

Dumitru Rotar, director general adjunct Romgaz

Anul 2018 a fost unul complicat, cu evenimente care au influenţat semnificativ rezultatele noastre financiare„, a spus, în cadrul conferinței de presă de prezentare a refultatelor financiare preliminare pe 2018, Dumitru Rotar, director general adjunct.

El s-a referit la modificarea preţului de referinţă pentru calcularea redevenţelor, care în februarie a devenit cel de la bursa din Viena.

Tot anul trecut, tarifele de înmagazinare au fost diminuate cu 25%, iar cheltuielile cu impozitul din veniturile din reglementare au crescut.

Producţia de energie a Romgaz, în centrala de la Iernut, a scăzut anul trecut cu 37%, principalul motiv fiind faptul că Hidroelectrica „a ocupat piaţa”, având costuri mai mici, potrivit raportului companiei.

Astfel, în 2018, producţia de energie electrică a fost de 1.165 GWh, faţă de 1.863 GWh în anul precedent.

Producţia de energie electrică a scăzut în anul 2018 faţă de anul precedent cu 37,48% ca urmare a ocupării pieţei de către Hidroelectrica, a cererii sporite de gaze naturale pentru consum şi înmagazinare„, se arată în raportul companiei privind rezultatele financiare de anul trecut, dat publicităţii vineri.

Întrebat la ce s-au referit autorii raportului, Dumitru Rotar, directorul general adjunct al companiei, a declarat că Romgaz are costuri de producţie mai mari decât Hidroelectrica în centrala pe care o deţine la Iernut şi, totodată, cererea pe piaţa de energie a fost scăzută.

Ne-am confruntat cu un trimestru foarte cald, cererea a fost mică, iar alte surse de energie au fost mai ieftine şi au intrat primele în piaţă. Totodată, am găsit oportunităţi de a valorifica gazul pe alte pieţe, la preţuri mai avantajoase decât transformarea lui în energie electrică„, a explicat Rotar.