AcasăEconomieProfitul net al Chimcomplex a scăzut cu peste 41% în primul semestru,...

Profitul net al Chimcomplex a scăzut cu peste 41% în primul semestru, la 165,65 milioane lei

Comparativ, profitul net al companiei a fost de 282,66 milioane lei în primul semestru din 2021, în timp ce cifra de afaceri a fost de 1,141 miliarde lei.

” Primele 6 luni ale anului 2022 au generat rezultate pozitive pentru Chimcomplex, principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, compania raportând un profit net de 165 milioane lei (33,5 milioane de euro), cu o cifră de afaceri de 1,222 miliarde lei (247 milioane de euro). În primul semestru al anului, compania a desfăşurat o activitate comercială intensă, poliolii – polieteri au avut o pondere de 56% în total vânzări, aceştia fiind produse cu impact major în procesul de decarbonare”, arată raportul companiei.

Produsele clorosodice au avut o pondere de 33% în total vânzări, urmate de oxo – alcooli cu 4%. Vânzările pe piaţa externă, în cea mai mare pare adresate pieţelor din Uniunea Europeană au reprezentat în semestrul I aproximativ 90,79% din totalul vânzărilor.

Cheltuielile din exploatare au crescut în 2022 din cauza preţurilor de achiziţie ale materiilor prime şi utilităţilor, care au avut un trend ascendent în perioada ianuarie-iunie 2022, rata de creştere a acestora fiind mai mare decât creşterea preţului de vânzare al produselor finite Chimcomplex.

Profitabilitatea companiei s-a diminuat astfel în primele 6 luni ale anului 2022, obţinânduse un profit net în scădere cu 42% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021.

“Strategia noastră dă rezultate bune şi arată performanţă operaţională. Cu toate acestea rezultatele financiare sunt în scădere faţă de aceeaşi perioadă din 2021 ca urmare a creşterii alarmante a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Este esenţial acum să avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de preţuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel produsele lor sunt mai ieftine şi invadează piaţa României şi a ţărilor din jur. Acest lucru duce la un deficit şi mai mare al balanţei comerciale a României. În acest context trendul descendent al rezultatelor noastre financiare va continua şi în semestrul II 2022. Ca şi alte companii din industrie avem nevoie de intervenţia statului pentru amortizarea preţurilor crescute la gaz şi energie electrică înainte de a lua în calcul reorganizarea producţiei şi optimizarea structurii organizaţionale”, au declarat reprezentanţii companiei.

Impactul presiunilor inflaţioniste fără precedent asupra dezvoltării marjei a fost limitat prin controlul costurilor şi eficienţa operaţională. Totodată au crescut semnificativ investiţiile din spatele cheltuielilor de capital – reintegrarea fabricilor de pe platforma Oltchim (achiziţia pachetelor de acţiuni Sistemplast şi CET Govora), dar şi sustenabilitatea. În aceste condiţii, în primele 6 luni din acest an, Chimcomplex înregistrează un nivel consistent al EBITDA, respectiv 232 milioane lei ( 47 Milioane Euro şi 19% din cifra de afaceri).

„2022 continuă să prezinte o provocare uriaşă pentru noi, rămânem sub presiunea preţurilor şi ne vom adapta producţia în funcţie de contextul macroeconomic şi geopolitic. Piaţa volatilă a energiei ne îngrijorează major, de aceea ne folosim de puterea financiară pe care o mai avem pentru a investi în independenţa energetică. Avem trei proiecte de investiţii în derulare: o instalaţie de cogenerare de înaltă eficienţă de 49MW, o instalaţie de trigenerare de înaltă eficienţă de 8 MW şi monitorizarea consumurilor de energie. Totodată în linie cu valorile şi priorităţile strategice, Chimcomplex va continua să susţină în mod activ tranziţia către chimia verde circulară, hidrogen şi eficienţa tehnologică şi energetică” au continuat reprezentanţii companiei.

Pentru anii următori Chimcomplex are un amplu program de dezvoltare care abordează noi ramuri/tehnologii ale industriei chimice şi petrochimice precum şi ale unor industrii suport pentru aceasta.

Începând cu data de 17 ianuarie 2022 acţiunile Chimcomplex SA Borzesti sunt liber tranzacţionate la categoria Standard a Bursei de Valori Bucureşti, sub simbolul de piaţă CRC, continuându-şi parcursul pe piaţa de capital început în 1996 pe Piaţa Aero.

Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice şi Oxo-Alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice, cu 2 platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este o companie cu o tradiţie de aproape 70 de ani. În anul 2021 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 2,244 miliarde de lei.

 

 

Ultimele Articole