x


  • EUR
    4.8573
    USD
    4.1038
string(8) "economie"

Profitul net al Erste Group a scăzut cu 60% în primul semestru, la 293,8 milioane euro, şi se aşteaptă la o scădere semnificativă a rezultatului net în 2020

Autor: Money.ro | Sursa: news.ro | Publicat: 31.07.2020, 13:43

Veniturile nete din dobânzi au urcat cu 3% la 2,39 miliarde euro, în primele şase luni, de la 2,32 miliarde euro în perioada similară a anului 2019.

”Evoluţia costurilor de risc a fost principalul factor care ne-a afectat profitul în prima jumătate a anului. Deşi rata creditelor neperformante a rămas la un minim istoric de 2,4%, am făcut o planificare atentă pentru a lua în calcul, atât cât este posibil acum, deteriorarea preconizată a calităţii activelor. Am alocat provizioane semnificative în valoare de 675 milioane euro în primele şase luni. În consecinţă, profitul net (atribuibil proprietarilor societăţii mamă, n.r.) a scăzut la 294 milioane euro în primele şase luni. Creşterea stocului de depozite s-a menţinut la un nivel ridicat, de peste cinci procente. Volumul creditelor a crescut cu peste două procente, fiind stimulat de măsurile guvernamentale de tipul suspendării plăţii ratelor la credite şi a schemelor de garantare a creditelor”, spune Bernd Spalt, CEO al Erste Group Bank AG.

Venitul operaţional a scăzut la 3,471 miliarde euro (-3,4%), de la 3,592 miliarde euro. Cheltuielile administrative generale au scăzut până la 2,114 miliarde euro (-1,5%),  de la  2,146 miliarde euro.

Activele totale au crescut la 264,7 miliarde euro (de la 245,7 miliarde euro).

Portofoliul net de credite şi avansuri către clienţi a crescut la 163,7 miliarde euro (+2,2%), faţă de 160,3 miliarde euro.

”La nivel global, anul 2020 este marcat de pandemia Covid-19. Amplele restricţii economice şi sociale, impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului, au provocat tulburări economice semnificative. Declinul macroeconomic este o consecinţă directă a măsurilor de restricţionare, în diferite grade, a vieţii publice impuse de guverne la nivel global. Pentru a diminua impactul negativ, uneori chiar dramatic, toate statele au aprobat pachete substanţiale de ajutor, precum moratorii privind plata creditelor bancare, garanţii pentru credite şi credite-punte, scheme de muncă pe termen scurt, scutire de taxe şi plăţi directe. Băncile centrale au redus ratele dobânzilor, au asigurat lichiditate la un nivel fără precedent şi au decis să achiziţioneze titluri de stat şi obligaţiuni corporative”, se menţionează în raport.

Autorităţile de reglementare a sistemelor bancare au redus cerinţele de capital şi au recomandat o interpretare pragmatică a standardelor contabile financiare, precum şi amânarea distribuirii de dividende până la o dată ulterioară.

”Cu toate acestea, Produsul Intern Brut (PIB) este estimat să scadă considerabil, cu 4 până la 9 procente, în Austria şi Europa Centrală şi de Est în 2020. Această evoluţie ar trebui să fie urmată de o recuperare în anul 2021, care, însă, nu va urma o traiectorie liniară, fiind dependentă de situaţia din plan sanitar şi de măsurile administrative care vor fi luate. În condiţiile unei activităţii economice mai reduse, venitul operaţional este estimat să scadă. În termeni concreţi, venitul net din dobânzi va scădea în 2020, ca urmare a reducerilor semnificative ale dobânzilor în Republica Cehă, România şi Serbia, a unei creşteri organice mai reduse a creditării, a structurii schimbate de portofoliu cu activităţi garantate de stat la marje mai mici, şi efectelor negative ale riscului valutar”, mai arată raportul băncii.

Se preconizează că venitul din taxe şi comisioane va fi afectat în mod negativ de restrângerea activităţii economice.

”O scădere a rezultatului net din tranzacţionare şi din evaluarea activelor la valoarea justă era oricum estimată chiar şi înainte de apariţia coronavirusului, având în vedere că în 2019 au fost raportate câştiguri semnificative din evaluare. În acest context, cheltuielile de exploatare ar trebui să se îmbunătăţească de la un an la altul, ca urmare a unor cheltuieli mai mici cu deplasările, economii de eficientizare şi efecte pozitive ale cursului de schimb. În 2020, principalul impact asupra profitului va veni din costurile de risc: pentru întreg anul, provizioanele de risc sunt estimate la circa 65-80 de puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi”, precizează reprezentanţii Erste.

Managementul Erste Group vizează să acopere anticipat costuri de risc în măsura în care acestea sunt justificate de datele macroeconomice şi de prognoze, de evoluţia ratingurilor companiei, precum şi de evaluarea portofoliului de retail.

”Rata impozitelor va creşte aproape sigur, deoarece ne aşteptăm ca profitabilitatea să scadă în ţările cu cote reduse de impozitare. Per ansamblu, ne aşteptăm la o scădere semnificativă a profitului net în 2020. Riscuri privind perspectivele: criza Covid-19 să dureze mai mult decât estimările iniţiale, impactul privind evoluţia ratelor de dobândă alta decât cea preconizată, măsuri politice sau de reglementare împotriva băncilor, precum şi evoluţii economice geopolitice şi globale. În plus, o deteriorare a mediului economic ar putea duce la deprecieri ale fondului comercial. De asemenea, Erste Group este expus riscurilor de ordin juridic care se pot materializa indiferent de mediul economic”, mai arată grupul.