Profitul operaţional al OTP Bank România a scăzut cu 36% în primele nouă luni ale anului, la 87 de milioane de lei

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 8%, la un total de 363 milioane lei.

„OTP Group anunţă rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale acestui an. Conform raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat un profit consolidat după impozitare de 14 milioane lei în primele trei trimestre ale anului, un nivel mai redus decât rezultatul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Scăderea a avut loc în urma creşterii cu 23% a cheltuielilor operaţionale. Profitul operaţional din primele nouă luni ale anului a fost de 87 milioane lei, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza creşterii cheltuielior operaţionale cu 23%. Această creştere a costurilor este rezultatul  strategiei de dezvoltare a băncii, lansată în 2019, cheltuielile mai mari cu personalul fiind datorate în principal creşterii cu 10% a numărului mediu de angajaţi faţă de anul trecut”, anunţă banca.

Totodată, în al treilea trimestru profitul operaţional a crescut cu 29% faţă de trimestrul anterior, după o creştere cu 7% a veniturilor totale.

„Primele nouă luni sunt o imagine a călătoriei de dezvoltare a OTP Bank România, realizată în timp ce implementăm strategia de creştere Apollo şi multe programe de transformare. De asemenea, continuăm să investim în extinderea amprentei noastre digitale şi fizice şi raportăm o creştere constantă a activităţilor de creditare şi economisire pe principalele linii de business. Toate aceste acţiuni implică cheltuieli semnificative pentru proiectele interne, o creştere generală a echipei şi, conjugat cu costurile necesare pentru provizioane, se reflectă în profitabilitate. Este un factor pe care îl putem pune în aşteptare în timp ce construim un obiectiv pe termen lung, ne dezvoltăm baza de clienţi şi prin finanţările acordate sprijinim poveşti de succes din economia locală. În acest context, ne aşteptăm la noi pierderi având în vedere provizioanele luate în considerare ca măsură suplimentară de siguranţă.”, a declarat Gyula Fatér, Director General OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 8%, ajungând la un total de 363 milioane RON. Dinamica a fost susţinută de creşterea volumelor de credite performante, în timp ce performanţa a fost atenuată de o uşoară reducere a marjelor nete de dobândă.

În al treilea trimestru, costul total al riscului a fost de 50 milioane RON, datorită provizioanelor suplimentare constituite pentru creditele în stadiul 1 şi 2. La finalul primelor nouă luni ale anului costul total al riscului a fost de 61 milioane RON.

Volumul creditelor performante a crescut cu 20% în primele nouă luni ale anului 2021, fiind susţinute de creşteri pe toate liniile de business. În al treilea trimestru, la nivel de grup au fost introduse noi definiţii pentru clasificarea creditelor acordate către IMM-uri şi zona corporate. Ca urmare, unele volume au fost reclasificate între cele două categorii în al treilea trimestru. În ansamblu, volumul împrumuturilor acordate IMM-urilor şi către zona corporate a crescut cu 11% comparativ cu trimestrul anterior.

Volumul depozitelor, a crescut cu 28%, în raport cu primele nouă luni ale anului trecut. Prin urmare, raportul credite / depozite s-a îmbunătăţit cu 9 bps de la an la an, ajungând la 117%.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 17,5 miliarde RON, în creştere cu 23% faţă de nivelul consemnat la finalul primelor nouă luni din 2020.  

Rata de adecvare a capitalului băncii se menţine la  un nivel confortabil de 20,8% (-16 pp de la an la an).

În primele trei trimestre din 2021, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 373,6 miliarde HUF (5.146 milioane RON), iar profitul contabil a fost de 335,3. miliarde HUF (4.619 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (167,5miliarde HUF/ 2.307milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (66 miliarde HUF/ 910 milioane RON), Croaţia (25,2 miliarde HUF/ 347 milioane RON), Ucraina (28,8 miliarde HUF/ 397 milioane RON), Serbia (20,7 miliarde HUF/ 285 milioane RON), Slovenia (12,4 miliarde HUF / 172 milioane RON), Rusia (24,2 miliarde HUF/ 333 milioane RON), Muntenegru (5,4 miliarde HUF/ 74 milioane RON), Moldova (4,4 miliarde HUF/ 60 milioane RON) şi subsidiara din Albania (3,9 miliarde HUF/ 54 milioane RON).

OTP Bank România, subsidiară a OTP Group, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Cu o abordare definită prin responsabilitate, angajament şi profesionalism, OTP Bank România înţelege nevoile clienţilor şi contextul actual al pieţei şi este un partener de încredere în furnizarea de servicii financiare. Banca ocupă locul 9, în funcţie de active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, din decembrie 2018.

OTP Group are peste 70 de ani de activitate în sectorul financiar din Europa Centrală şi de Est, în timp ce subsidiara din România a acumulat 16 ani de prezenţă de piaţa locală. Promovând inovaţia, creşterea stabilă şi servicii financiare integrate, OTP Group a devenit un jucător dominant pe piaţa Europei Centrale şi de Est şi este considerat un grup bancar important chiar şi la scară europeană. Comunitatea de aproximativ 40 de mii de angajaţi deserveşte zilnic aproape 19 milioane de clienţi din 11 ţări.

 


 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed