Programul ”Noua Casă” vine cu bani mai mulți și rate mai mici

0
72

S-a dat startul programului “Noua Casă”, iar băncile pot acorda maximum 140.000 de euro, cu singurele condiții să vă permiteți ratele, și să nu aveți o altă proprietate de peste 50 de metri pătrați.

În pandemie, oamenii par interesați să achiziționeze mai curând o casă cu o curte cât de mică, decât un apartament.

Cei care vor cumpăra o locuință prin programul Noua Casă vor plăti o rată puțin mai mică față de anul trecut.

Dumitru Nancu, directorul Fondului de Garantare: “Guvernul Românei a decis diminuarea comsionului de administrare de la 0,4 la 0,3. Această scădere se va vedea și în rata pe care fiecare român o va plăti. În medie, la un credit de 70.000 de euro, se va plăti mai puțin cu în jur de 70 de lei pe lună”.

Suma totală alocată în acest an pentru programul Noua Casă este de 1,5 miliarde de lei. Ar ajunge pentru 18.000 de beneficiari.

Sunt două plafoane de creditare: până la 70.000 de euro, pentru care trebuie plătit un avans de 5%, iar apoi până la 140.000 de euro, sumă la care solictantul trebuie să dea un acont de 15% din valoarea creditului.

Oficialii Fondului de Garantare spun că mulți cumpărători caută mai curând o casă, decât un apartament.

Dumitru Nancu, directorul Fondului de Garantare: “De regulă, tendința celor 11 ani de program a fost 70% în aparatamente de două camere. De anul trecut, odată cu mărirea plafonului de la 70.000 la 140.000, tendința este spre case”.

De săptămâna viitoare, băncile vor avea fonduri pentru creditare.