x


  • EUR
    4.7607
    USD
    4.2327
string(4) "auto"

Proiect: O nouă TAXĂ pentru mașinile din București. S-ar strânge 120 de milioane de euro

Şoferii care au maşini înmatriculate în Bucureşti ar putea plăti o taxă de poluare. Propunerea aparţine Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de autoturisme, care vrea, în primă fază, o campanie de conştientizare a populaţiei asupra nivelului de poluare. Prin taxa locală, specialiştii APIA vor ca autoturismele să se diferenţieze în funcţie de nivelul de poluare.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 09.02.2019, 8:22

25.000 de oameni au murit în România, în doar un an, din cauze asociate poluării. Sunt date oficiale strânse pentru anul 2015, publicate în 2018. Cu acest argument, producătoriii şi importatorii de autoturisme cer o nouă taxă pentru maşinile din Bucureşti, pentru a stimula înnoirea parcului auto din Capitală.

 

„Măsurile propuse de Comitetul de Mediu al APIA au în vedere o analiză a ceea ce se întâmplă prin Europa, multe alte oraşe adoptând măsuri similare cu cele propuse de noi. Am pornit de la faptul că Bucureştiul este unul dintre oraşele cele mai poluate din România, vedeţi şi procedura de infrigement adresată României pe acest subiect şi este unul dintre cele mai aglomerate oraşe din lume din punct de vedere al traficului” spune Marius Tudor, secretar general APIA.

 

De asemenea, specialiştii APIA propun şi aplicarea unei taxe pentru maşinile înmatriculate în alte judeţe.

 

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de autoturisme propune şi introducerea unei taxe de congestie pentru maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti, dar care tranzitează Capitala. Taxa medie pe zi ar urma să fie de 3 euro, iar sumele colectate ar urma să fie introduse în Fondul pentru Aer Curat.

 

„Este doar o idee. Ea trebuie dezbătută şi trebuie văzut dacă este susţinută sau nu de către cei care decid şi de către populaţie. Până la urmă poate fi o taxare foarte mică, dar care să facă diferenţa între nivelul de poluare al maşinilor”, spune secretarul general al APIA.