x


  • EUR
    4.8426
    USD
    4.3517
string(7) "general"

Proiect PSD: Pensie de urmaş și scutiri de taxe pentru urmaşii medicilor care mor în urma epidemiei

PSD a depus un proiect legislativ pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19. Proiectul prevede acordarea de ajutor de înmormântare, pensie de urmaş pentru copiii cadrelor medicale care mor în această criză, dar şi asistenţă medicală gratuită şi scutire la plata impozitului pe teren.

Author: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 02.04.2020, 18:38

În prezent, legislaţia României permite şi prevede măsuri de recunoaştere a meritelor post-mortem pentru personalul armatei, pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmașilor celui decedat.

 

La decesul unui cadru medical, Ministerul Sănătăţii acordă familiei acestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum de două salarii medii pe economie.

 

Urmaşii cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza serviciului, ca urmare a defăşurării activităţii medicale în lupta cu COVID-19, au dreptul la o pensie de urmaş, egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medicale le-a avut la data decesului, care se actualizează conform reglementărilor legale în vigoare.

 

În cazul în care nu există urmaşi, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş.

 

Membrii cadrelor medicale decedate în timpul şi din cauza epidemiei de COVID-19 beneficiază gratuit de asistenţă medicală şi medicamente, în cadrul reţelei sanitare a Ministerului Sănătăţii, sau în alte reţele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de către acest minister.

 

Urmașii personalului medical decedat în lupta cu COVID-19 beneficiază de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate şi a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu şi sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

 

În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni împotriva COVID-19 se instituie Ziua personalului medical, care se organizează, anual, pe 11 martie, prin grija Ministerului Sănătăţii.