Proiect: Scutiri de taxe şi impozite pentru parcurile industriale

Potrivit proiectului de lege depus la Senat, scopul acestui act normativ îl constituie stimularea investiţiilor directe autohtone şi străine în industrie, servicii, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, dezvoltare regională, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi crearea de noi locuri de muncă.

 

În baza noii legi, titlul de parc industrial se poate acorda administratorului parcului care trebuie să fie o societate comercială română, terenul are o suprafaţă de minim cinci hectare, cu acces la drum european, naţional sau judeţean şi asigură infrastructura pentru utilităţi.

 

Competenţa de a acorda tilul de parc industrial revine, prin această lege, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, dar şi Guvernul poate aproba, printr-un act normativ special, strategia de privatizare sub formă de parc industrial a societăţii comerciale care avea calitatea de proprietar al platformei industriale existente la momentul privatizării.

 

În proiectul de lege se stipulează că titlul de parc industrial conferă administratorului parcului, pe toată durata de existenţă a acestuia, de drept, fără îndeplinirea altor formalităţi, scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial, scutire de la plata impozitului pe terenurile parcului, scutire de la plata impozitului pe clădirile din parcul industrial, dar şi scutiri de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale pentru eliberarea de certificate de urbanism, autorizaţii de construire sau autorizaţii de desfiinţare de construcţii pentru terenurile şi clădirile din infrastructura parcului.

 

Totodată, parcurile industriale pot beneficia şi de alte facilităţi ce pot fi acordate de autorităţile locale.

 

Unul dintre iniţiatorii acestei legi, senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că proiectul legii defineşte în mod clar termenii în care poate funcţiona un parc industrial, elimină ambiguităţile din legislaţia actuală şi are ca scop atragerea de investitori în astfel de zone, dar şi punerea în valoare a platformelor industriale părăsite cu scopul de a se crea noi locuri de muncă.

 

„Este un proiect al meu din 2008 pentru care am strâns zece mii de semnături, pornind de la necesitatea înfiinţării unei noi zone industriale în municipiul Suceava. Am constatat că problematica de la Suceava se regăseşte în întreaga ţară, iar împreună cu mai mulţi colegi am elaborat această iniţiativă legislativă”, a spus Donţu.

 

Fosta zonă industrială a municipiului Suceava a fost transformată în zonă comercială după ce în locul principalelor fabrici s-au construit mai multe centre comerciale.

 

Noua zonă industrială urmează să fie amenajată prin folosirea unei suprafeţe de teren de 150 de hectare amplasată în apropierea societăţii de termoficare Termica SA, zonă în care se află utilităţi, există cale ferată în apropiere fiind şi înconjurată de drumuri de acces.

 

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat, în urmă cu o săptămână, la Suceava, că la sfârşitul lunii martie va începe discuţiile privind strategia de reindustrializare care ar putea fi finalizată în septembrie, având o componentă de parcuri industriale care să atragă investitori.

 

El a mai spus că nu crede că este nevoie să fie adoptată o legislaţie suplimentară pentru parcurile industriale, dar că se poate discuta, pentru companii de impact despre ajutor de stat.

 

„Principalul instrument este ajutorul de stat. Dacă vom reuşi să aducem la Suceava o investiţie de impact şi care să poată argumenta cu numărul de locuri de muncă şi cu cifra de afaceri utilizarea acestui instrument, noi nu vom ezita să o facem”, a spus Vosganian.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed