Promisiunile lui Boc: Scăderea deficitului, creştere economică şi ajutor pentru şomeri

Premierul Emil Boc a declarat, totodată, la anunţarea noului cabinet, că taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi cota unică de impozitare vor fi menţinute la actualele valori de 19%, respectiv 16%. De asemenea, Executivul îşi propune să revizuiască Constituţia, în acord cu rezultatele referendumului din 22 noiembrie.

Printre măsurile enunţate de noul Guvern în programul elaborat pe patru ani se regăsesc, de asemenea, respectarea angajamentelor cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană, “regândirea impozitului minim obligatoriu”, revizuirea sistemului de pensii şi restructurarea aparatului administraţiei publice pe principii de eficienţă şi de performanţă.

De asemenea, Executivul vrea eliminarea cheltuielilor în exces la nivelul companiilor de stat şi “adoptarea de măsuri pentru eficientizarea comportamentului autorităţilor publice locale”, în condiţiile în care autorităţile s-au angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional să monitorizeze zece mari companii publice cu probleme şi să fixeze plafoane la cheltuielile salariale ale firmelor care primesc subvenţii.

În ceea ce priveşte politica fiscală, noul guvern Boc s-a angajat să introducă un cadru bugetar obligatoriu pe termen mediu, pentru a restabili disciplina bugetară, prin “reorientarea cheltuielilor publice” şi diminuarea cheltuielilor cu salariile.

Pentru îmbunătăţirea colectării de venituri la bugetul de stat, Executivul format din PDL, UDMR, independenţi şi minorităţi, altele decât cea maghiară, propune lărgirea bazei de impozitare, “reducerea fraudei şi neconformării în domeniul TVA şi reformarea procesului de rambursare a TVA pentru a soluţiona întârzierile în decontarea rambursărilor”, îmbunătăţirea gestionării arieratelor fiscale în creştere şi continuarea programului de reducere a parafiscalităţii, a numărului de avize şi de autorizaţii eliberate de către instituţiile statului.

Pentru îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii şi pentru reducerea numărului de şomeri, guvernul îşi propune o ţintă de ocupare a populaţiei active de 65%, pentru următorii trei ani, în creştere cu aproape şase puncte procentuale faţă de prezent, fără a veni însă cu soluţii concrete. În acord cu cerinţele angajatorilor, Executivul promite o simplificare a procedurilor de angajare şi de concedire a salariaţilor, dar şi corectarea actualei legislaţii privind sindicatele şi patronatele, contractele de muncă şi negocierile colective.

Pentru asigurarea sustenabilităţii sistemului de pensii, guvernul va modifica vârstele de pensionare, modul de calcul al punctului de pensie şi va elimina inechităţile din sistem, în condiţiile în care actualul sistem de pensii este unul dintre cele mai nesustenabile sisteme de pensii din UE.

Programul de guvernare arată că, potrivit prognozelor UE, în următorii 50 de ani cheltuielile României cu pensiile exprimate ca procent din PIB vor creşte de la aproximativ 8%, în 2009, la 15,8%, în 2060.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed