Protest Greenpeace în faţa unui petrolier rusesc din Marea Neagră: ”Seceta începe aici!” Activiştii cer Guvernului implementarea de urgenţă a măsurilor de creştere a eficienţei energetice

Activişti Greenpeace România, în caiace, au protestat, joi, în faţa petrolierului rusesc VF Tanker 2, aflat în Marea Neagră.  

”Seceta începe aici” şi ”Valurile de căldură încep aici” sunt mesajele prin care activiştii trag un semnal de alarmă asupra legăturii dintre dependenţa de combustibili fosili şi fenomenele meteo extreme cu care ne confruntăm: secetă generalizată, incendii devastatoare, temperaturi sufocante, instabilitate atmosferică.  

Activiştii cer Guvernului României să nu mai amâne tranziţia către energie curată, care nu distruge mediul şi nu alimentează războaie. 

”Oamenii de ştiinţă avertizează deja de decenii că arderea combustibililor fosili este principala cauză a schimbărilor climatice şi că acestea duc la creşterea frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură, la epuizarea resurselor de apă, la incendii de vegetaţie de amploare, care se extind rapid, distrug ecosisteme şi ameninţă întregi comunităţi. Companiile de combustibili fosili au prioritizat profitul în faţa grijii pentru oameni şi planetă, construind campanii elaborate pentru negarea crizei climatice şi a responsabilităţii pe care o au în agravarea ei. Vor continua să facă asta, să dea vina pe „ciclurile naturale” şi pe cetăţenii obişnuiţi, timp în care cei mai vulnerabili dintre noi şi în acelaşi timp cei mai puţin răspunzători pentru situaţie suferă în mod disproporţionat cele mai grave efecte ale acesteia”, au transmis activiştii Greenpeace România.   
Potrivit acestora, trecem printr-o suprapunere letală de crize la nivel global: criza sanitară, războiul din Ucraina, criza refugiaţilor, criza energetică şi economică, criza climatică şi a naturii, care se amplifică una pe alta.  

”Toţi suntem afectaţi, însă nu în mod egal, iar acest lucru se vede tot mai clar şi la nivel local: sud-estul României este lovit de secetă şi incendii de vegetaţie, sute de localităţi au rămas fără apă, iar deşertificarea ameninţă 11 milioane de români care trăiesc în zonele de câmpie, precum şi siguranţa alimentară a celor mai vulnerabili. Încălzirea globală nu e numai despre căldura excesivă, ci despre o dereglare majoră a sistemelor noastre climatice, care se află abia în stadiile iniţiale. Fereastra de oportunitate în care mai putem acţiona se închide pe zi ce trece. Iată de ce nu mai putem „arde gazul” fără să pecetluim soarta a milioane de specii de care depinde viaţa pe Pământ şi să punem sub semnul întrebării însăşi civilizaţia umană”, a mai transmis organizaţia.  

Rusia este principalul furnizor al Uniunii Europene de petrol, gaze naturale şi cărbune, care finanţează în mod direct invazia Ucrainei, susţin activiştii.  

Potrivit acestora, ”statele UE au vărsat de la începutul războiului şi până acum peste 72 de miliarde euro în buzunarul lui Putin”.  

”Asta înseamnă vieţi pierdute în fiecare zi şi o adâncire accelerată a crizei climatice. Însă, dacă răspunsul nostru este înlocuirea combustibililor fosili proveniţi din regimuri dictatoriale cu alţi combustibili fosili, nu facem decât să ne săpăm în continuare groapa. Fiecare pas către tranziţia la energie curată, regenerabilă, precum şi concentrarea pe eficienţă energetică este un pas către securitate şi un viitor mai verde şi mai paşnic pentru toţi. În loc să alimentăm maşinăria de război şi să punem şi mai mult gaz pe foc, ne putem concentra eforturile pe rezilienţă, independenţă energetică şi securitate pe termen lung”, se mai arată în comunicatul de presă al organizaţiei.  

 Greenpeace cere Guvernului României implementarea de urgenţă a măsurilor de creştere a eficienţei energetice atât în clădiri, cât şi în industrie, susţinerea activă a prosumatorilor şi a democraţiei energetice, investiţii în îmbunătăţirea infrastructurii pentru energie curată, precum şi a sistemelor de transport public, plantarea unei reţele naţionale de păduri de protecţie şi sprijin real pentru cetăţenii cei mai vulnerabili la schimbările climatice. 

 
 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri