Protocol pentru Autostrada Timişoara-Belgrad, semnat de miniştri ai Transporturilor din România şi Serbia / Tronsonul va avea 73 de kilometri de la Timişoara până la graniţă

Ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că nu va fi un drum expres, aşa cum s-a intenţionat în trecut, ci o autostradă.
 
”Ştiu că în 2016 a mai fost o tentativă de a se semna un memorandum, în acea perioadă am fost preşedinte de Consiliu Judeţean şi a fost o şedinţă de guvern româno-sârb, la Timişoara, între prim ministrul nostru de la acea perioadă, Dacian Cioloş şi prim-ministrul sârb de la acea perioadă, preşedintele acual Alexandru Vukic. Din păcate, partea română, în acele vremuri, nu a considerat o prioritate acest proiect. L-am reluat. În acest moment ne aflămîn elaborarea studiului de fezabilitate. Mulţi dintre primari ştiu că au venit de la compania care face studiile geo şi vor veni în perioada următoare. Undeva în toamna acestui an vom termina Studiul de Fezabilitate. În primăvara anului viitor va fi lansată licitaţia pentru proiectare şi execuţie, ceea ce însemană că odată cu perioada în care se vor analiza ofertele, sper vara anului viitor să avem câştigătorii şi să se înceapă să se lucreze. Avem finanţare europeană, acest proiect face  parte din masterplanul de transporturi al României, planul investiţional, aprobat la sfârşitul anului trecut, deci banii există, e finanţare europeană, lipsea acest memorandum dintre România şi Serbia astfel încât să avem autostradă şi nu drum expres”, a declarat Sorin Grindeanu.
 
Lungimea tronsonului de la Timişoara, la Moraviţa, până la ieşirea din ţară, va avea 73 de kilometri.
 
”Lungimea tronsonului de la Timişoara la Moraviţa este de 73 de kilometri. Sper ca odată cu desemnarea câştigătorilor lucrurile să meargă în linie dreaptă şi această autostradă să meargă rapid”, a mai declarat Grindeanu.
 
Ministrul sârb al Transporturilor, Tomislav Momirović, a menţionat importanţa legăturii între România şi Serbia, prin această autostradă.
 
”Îmi exprim bucuria şi mulţumirea că semnăm acest acord.La fel cum a precizat şi domnul Grindeanu, din 2016 există dorinţa de a semna acest protocol pentru a face legătura între Timişoara- Pancevo.  Aş dori să mulţumesc Guvernului României pentru sprijinul acordat ţării noastre. De asemenea, mulţumim pentru sprijinul acordat în drumul nostru către Uniunea Europeană. Vă asigur că în guvernul Serbiei aveţi tot sprijinul şi dorinţa ca acest proiect să fie dus cât mai repede la finalizare”, a declarat Tomislav Momirović.
 
Momirović a subliniat că şi partea sârbă se bazează pe fondurile europene pentru construirea tronsonului de autostradă.
 
Potrivit proiectului, va exista un nou punct de trecere a frontierei cu Serbia, acesta urmând să fie situate la aproximativ 1,5 kilometri faţă de cel existent de la Moraviţa
 
CNAIR şi Ministerul Transporturilor au semnat, încă din august 2019, contractul de finanţare pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Autostrada Timişoara-Moraviţa„, pentru a obţine fondurile nerambursabile alocate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, în cadrul Axei Prioritare 1.
 
Valoarea totală a proiectului este de 14.693.042,97 lei şi este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 astfel: 85% contribuţia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune-10.544.270,83 lei, 15% contribuţia proprie – 1.860.753,67 lei, restul de 2.288.018,47 lei reprezentând cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.
 
La licitaţia pentru SF lansată în martie 2019 s-au înscris două asocieri care voiau să realizeze Studiul de Fezabilitate al Autostrăzii Timişoara – Moraviţa, care ar urmă să lege România de Serbia, acesta fiind primul pas concret pe care autorităţile de la Bucureşti l-au făcut pentru realizarea unei conexiuni de mare viteză cu ţară vecină.
 
Licitaţia a fost câştigată de asocierea Search Corporation SRL – Egis România SA.
 
Viitoarea autostrada care ar urma să lege Timişoara de Pancevo (Serbia) asigură conexiunea rapidă cu capitala Serbiei, pentru că de la Pancevo până la Belgrad e drum cu două benzi de circulaţie pe sens, cu regim de autostradă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed