x


  • EUR
    4.8704
    USD
    3.9791
string(7) "politic"

PSD a băgat cu forța BNR în campania electorală

BNR acuză implicarea abuzivă a instituţiei în spoturi de campanie electorală ale PSD.

Autor: Cristian Matache | Sursa: Money.ro | Publicat: 23.11.2020, 14:05

PSD a lansat în spațiul public un clip în care se folosește de imaginea unor persoane de notorietate din BNR, precum Lucian Croitoru, consilierul lui Mugur Isărescu, sau Valentin Lazea (FOTO), economistul șef al Băncii Centrale, pentru a induce ideea că PNL va recurge la creșterea de taxe și impozite și la scăderi de salarii dacă va rămâne la guvernare.

 

Patru ani şi jumătate de închisoare pentru un poliţist din Dolj care a luat mită

 

 

Practic, autorii clipului electoral adună fapte și declarații noi și vechi, pune laolată economiși și politicieni, opinii expimate în nume personal, acreditând astfel ideea că sunt poziții ale BNR. Lucian Croitoru este prezentat cu o declarație de acum 11 ani când susținea că urmează austeritatea din cauza crizei economice mondiale. Peste el s-a suprapus premierul de atunci, Emil Boc, care susținea că de fapt vor crește salariile. A urmat scăderea economică, creșteri de taxe și impozite și tăieri de salarii. Apoi, a fost prezentat Valentin Lazea, care a spus, în nume propriu, că ar fi bine să se reducă săptămâna de lucru pentru bugetari la patru zile cu tăierea concomitentă a salariului cu o cincime pentru a se stopa adâncirea deficitului bugetar. Peste el vine discursul lui Ludovic Orban care spune că nu va tăia nicio o leagă și nu va crește niciul impozit. Istoria se repetă, este concluzia celor de la PSD.

 

OMS: Virusul COVID-19 nu se transmite prin apă când înotați

Reacția BNR

Clipul a generat reacția promptă a BNR. ”Banca Naţională a României dezaprobă ferm utilizarea de imagini şi declaraţii mai vechi sau mai noi, scoase din context, ale unor specialişti BNR în spoturi de campanie electorală ale PSD. BNR este o instituţie apolitică, independentă şi utilizarea abuzivă a unor asemenea declaraţii, care nu au conotaţie politică propriu-zisă, afectează statutul şi neutralitatea instituţiei noastre”, a transmis instituţia.

 

BNR a făcut un apel către toate partidele politice implicate în campania electorală să respecte caracterul apolitic al instituţiei şi să nu utilizeze incorect şi partinic puncte de vedere exprimate de diverşi reprezentanţi ai băncii, mai ales când acestea nu reflectă o abordare oficială asumată. ”Toate analizele şi punctele de vedere care reflectă poziţia BNR se regăsesc în rapoartele şi analizele publicate pe site-ul instituţiei sau în declaraţiile de presă ale Guvernatorului”, precizează BNR.

 

Reacția lui Ciolacu

A venit un contrarăspuns al lui Marcel Ciolacu, președintele social-democrat. PSD nu „atentează” nici la neutralitatea și nici la caracterul apolitic al BNR, a transmis Ciolacu, într-o scrisoare adresată guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. „Potrivit legislației în vigoare, Banca Națională a României este o instituție independentă și, din această perspectivă, orice remarcă publică, făcută de orice membru al conducerii BNR, pornește de la premisa că nu are caracter politic, că se bazează pe realități obiective și că reflectă nivelul de profesionalism și decență, specific băncii centrale. În mod real, însă, nu poate exista distincție între afirmațiile personale și cele profesionale, făcute în numele instituției, atunci când e vorba de un specialist al BNR cu notorietate și funcție. Nici în vremuri normale și cu atât mai puțin acum, în criză! Toate declarațiile făcute de oficiali ai BNR produc efecte, indiferent dacă sunt făcute în nume personal sau de la pupitrul oficial”, se arată în scrisoarea lui Marcel Ciolacu.

 

Șeful social-democrat susține că opinia recentă a lui Valentin Lazea privind reducerea cu 20% a salariilor, prin diminuarea la 4 zile a săptămânii de lucru, a provocat o reală preocupare în rândul opiniei publice atentă la orice comunicare venită dinspre banca centrală.