PSD a gândit creșterea economică la 5,5%. Deocamdată e mai mică

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat în această dimineață că PIB a crescut cu 5% pe serie burtă și 5,1% pe serie ajustată sezonier, în trimestrul I din acest an față de perioada similară a lui 2018. Aceste cifre sunt superioare estimărilor făcute de diverși analiști. De exemplu, Erste Group Research a dat o creștere de 4,4%, Comisia Europeană a avansat un salt de 3,8%, iar BCR a spus 3,1% și Banca Transilvania 2,9%. Anunțul INS a declanșat o serie de mesaje triumfaliste de la Cristian Socol, unul dintre artizanii programului de guvernare al PSD. ”România 5% creștere economică. Criza nu a venit nici azi. Consiliul Fiscal < 4%; CE 3,3%; FMI 3,1%; BCR 3,1%; BT 2,8%; Opoziția Criză. Date oficiale 5% – record”, a comentat Socol pe Facebook.

 

”Statisticile indică accelerarea ritmului de creștere economică, la 5% an/an, cea mai bună evoluție din T4 2017, peste așteptările pieței și surprinzătoare având în vedere dinamica indicatorilor de conjunctură cu baza lunară (cvasi-stagnarea industriei, scăderea investițiilor străine directe, declinul cheltuielilor publice de capital și intensificarea deficitului extern)”, susțin reprezentanții Băncii Transilvania.

 

Aceste reacții de bucurie și de uimire nu țin cont de un aspect și anume că cifrele creșterii pe primul trimestru sunt sub așteptări în sensul că  bugetul pe 2019 e construit pe o creștere de 5,5%. ”Economia privată încă merge, dar tot nu la nivelul la care să susțină cheltuielile PSD-ALDE”, spune deputatul Claudiu Năsui.

 

Conform datelor publicate astăzi de INS dinamica trimestrială a PIB a accelerat de la 1% în T4 2018 la 1.3% în T1 2019, cea mai bună evoluție din T3 2018. Ritmul anual de creștere economică a accelerat de la 4,1% în T4 2018 la 5% în T1 2019, cea mai bună dinamică din T4 2017, se arată în analiza celor de la Banca Transilvania. Din perspectiva ofertei agregate se evidențiază redinamizarea sectorului de construcții în T1 (avans cu 12.5% an/an), pe fondul evoluției componenței rezidențiale.  De asemenea, comerțul cu amănuntul (variabila proxy pentru consumul privat, principala componentă a PIB) a consemnat un avans de 8,4% an/an în T1, evoluție susținută de majorarea venitului real disponibil al populației și de nivelul redus al costurilor reale de finanțare. Pe de altă parte, industria a cvasi-stagnat (0.6% an/an) în primele trei luni ale anului curent.  În ceea ce privește cererea agregată se evidențiază dinamică consumului privat susținută de climatul pozitiv din piața forței de muncă și din piața creditului. Totodată, consumul public a crescut cu un ritm ridicat, pe fondul continuării politicilor fiscal-bugetare și de venituri relaxate. Cu toate acestea, climatul investițional s-a menținut dificil, aspect reflectat de declinul investițiilor străine directe și al cheltuielilor publice de capital. Deficitul extern a continuat să se deterioreze în trimestrul I, pe fondul creșterii importurilor cu un ritm mai puternic comparativ cu dinamică exporturilor.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed