PSD a îngropat în Parlament două OUG extrem de controversate

0

Parlamentul dominat de PSD blochează OUG 114, zisă și a lăcomiei, de aproape 200 de zile și OUG 79, cea prin care s-a decis trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului de 651 de zile, conform unei constatări făcută de deputatul Claudiu Năsui. ”Deși am cerut în mod repetat punerea pe ordinea de zi a comisiei de buget a unora din cele mai controversate OUG-uri din economia românească, PSD continuă să tergiverseze procesul democratic. OUG 114, infama ordonanță a lăcomiei, a fost și unul din motivele convocării sesiunii extraordinare din această vară, însă asta nu îi responsabilizează pe cei din PSD. Chiar și cu o sensibilă majoritate, partidul de la guvernare continuă să mențină disciplina de vot, sub comanda președintelui comisiei, care cu siguranță își primește ordinele de mai sus. OUG 79, cea care a introdus mai multe schimbări printre care și trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator, este blocată de mai bine de un an, mai exact de 651 de zile! Din nou, cererea de introducere pe ordinea de zi este consemnată recurent, însă fără vreun rezultat. Această mimare a democrației a ajuns la un punct de-a dreptul josnic: nici măcar nu se mai mimează dezbaterile, ci pur și simplu acestea sunt amânate la nesfârșit. În loc să stopăm răul făcut economiei prin schimbările bruște și cu impact considerabil în buzunarele fiecărui român, parlamentul execută ordine venite de la un Guvern incompetent”, a spus Năsui.

 

Deputații au decis la finele lunii august să amâne dezbaterea modificărilor la OUG 114, cea care impus taxe suplimentare pentru companiile din energie, telecom, jocuri de noroc, a plafonat prețul la gaze din producția proprie la 68 lei/MWh. Săptămâna trecută, comisia de buget a respins discutarea ordonanței după ce Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat solicitarea opoziției privind convocarea unei sesiuni extraordinare. Parlamentarii opoziției au reușit însă Comisia de Industrii printre altele abrogarea din articolelor prin care se plafonase prețul gazelor naturale de producție internă pentru populație și CET-uri la 68 lei/MWh.

 

Cât privește OUG 79, s-a așternut tăcerea. Prin acest act normativ s-a prevăzut  trecerea aproape în totalitate a contribuțiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajatului și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Pentru majoritatea contractelor de muncă, în cazul în care s-a ajustat salariul brut astfel încât să rămână salariul net constant și după 1 ianuarie 2018, costurile totale (salarii plus contribuții sociale și impozit pe venit) la nivel de angajator au rămas relativ constante. Programatorii au fost însă loviți de această OUG pentru că ei sunt scutiți de impozitul pe venit. În acest fel, trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat nu a mai fost contrabalansată de reducerea de la 16% la 10% a acestui impozit. Astfel, în cazul lor, prevederile OUG 79/2017 a avut un efect de reducere a salariului net în condițiile menținerii constante a costului total pentru angajator.