x


  • EUR
    4.8419
    USD
    4.3293
string(7) "politic"

PSD îl pregătește pe premierul ”NIMENI”! Decizie ciudată a șefilor

PSD nu va nominaliza niciun premier dacă Executivul Orban va pica la moțiune.

Author: Mihai Voican | Sursa: Money.ro | Publicat: 17.01.2020, 12:34

Dacă Guvernul Orban va pica, PSD nu va veni cu nicio variantă de premier, a spus Ciolacu, în direct la România TV, ceea ce înseamnă că partidul este mulțumit de modul în care Ludovic Orban conduce țara. Și în PSD se duc lupte crâncene pentru putere și în momentul de față niciun lider nu a reușit să se impună. Există o tabără în jurul lui Marcel Ciolacu și alta în jurul Gabrielei Firea, care l-ar împinge pe Sorin Grindeanu în față. Și Paul Stănescu are un cuvânt greu de spus, iar acesta nu are o direcție clară în prezent, însă surse ar dezvălui pentru Capital că baronul de la Olt s-ar visa premier.

 

În mod cert, PSD nu-și dorește acum alegeri anticipate pentru că încă nu sunt bine organizați, după haosul de la prezidențiale. Social democrații sunt avantajați de rămânerea în opoziție, pentru a lăsa guvernul Orban să gestioneze situații delicate cu bugetul, iar apoi să spună că PSD ar fi adus lapte și miere, iar PNL a creat sărăcie. Mesajul clasic, care a prins de fiecare dată. Deci PSD nu dorește să revină la cârma țării în acest moment în care se duc lupte aprige pentru putere în interiorul partidului.

 

Cine rămâne premier

Așadar dacă guvernul pică, Ludovic Orban va rămâne în mod cert premier interimar până la organizarea alegerilor anticipate, iar apoi, în mod normal ar trebui să redevină premier plin. Doar că multe voci susțin că președintele Klaus Iohannis ar avea alte planuri și că ar dori să propulseze un alt nume la Palatul Victoria.

 

Faptul că șeful statului a refuzat să ofere garanții publice că-l va numi tot pe Ludovic Orban premier, după alegeri a creat multă vâlvă în PNL și în special în tabăra Orban, care n-ar vrea ca guvernul să cadă acum, de teamă că vor pierde puterea definitiv, pe termen lung. În trecut, Iohannis a promis că dacă va câștiga alegerile, atunci Cătălin Predoiu va prelua executivul. Doar că acesta a fost scos în joc împingându-l spre Primăria Capitalei, unde a pierdut în fața Gabrielei Firea și a lui Nicușor Dan.

 

Articolul integral pe CAPITAL