PSD nu se mai mulțumește cu România. Vrea reformarea întregii Europe

Reprezentanții PSD aduc in discuție un nou dublu standard care se practică în UE, în afară de cel privind alimentele, și anume în aplicarea regulilor fiscale europene. Departamentul pentru Politici Bugetare din cadrul PSD a publicat un tabel în care sunt prezentate modul cum statele membre ale UE respectă obligațiile în ceea ce privește menținerea în parametrii impuși de Comisia Europeană a mai multor indicatori precum deficitul bugetar, deficitul structural, datoria guvernamentală, angajamentul privind respectarea MTO și regula fiscală privind reducerea datoriei. Concluzia este că România este avertizată în timp ce peste 14 ţări membre UE nu îndeplinesc regulile fiscale iar cel puţin 10 țări ar trebuie să fie deja în Procedura de Deficit Bugetar Excesiv.

 

 

Conform celor de la PSD, 14 țări din 28 adică 50% dintre țările UE28 nu îndeplinesc regula fiscală privind deficitul structural, un număr de 16 țări membre nu respectă MTO (si acela de multe ori amânat) si 14 tari nu respecta criteriul datoriei guvernamentale. O aplicare strictă a procedurilor ar însemna intrarea automată a cel puțin 10 țări din UE în Procedura de Deficit Bugetar Excesiv (chiar dacă 7 din ele beneficiază de o perioadă de tranziţie de 3 ani). ”Când printre țările cu derapaje substanțiale regăseşti Franța, Spania, Italia, Belgia, Portugalia (chiar și Germania a depășit limita de 60% din PIB în ultimii ani) trebuie să te gândești că poate ceva trebuie reformat”, spun cei de la PSD.

 

Astfel, partidul de guvernământ propune câteva soluții pentru ”reformarea  regulilor fiscal-bugetare în UE”: ”Eliminarea actualului sistem de reguli şi introducerea unei noi reguli fiscale – rata de creştere a cheltuielilor primare nominale nu trebuie să depăşească rata de creştere a PIB nominal pe termen lung. Regula privind datoria publică la 60% din PIB și reducerea ei până la acest procent trebuie să rămână. Rata de creștere a cheltuielilor trebuie să excludă, în afară de dobânzi și clauza de investiții, cheltuielile cu inovarea cercetarea dezvoltarea dar și cheltuielile suplimentare cu înzestrarea militară mai ales pentru țările aflate la Granita de Est a UE. Consilii Fiscale cu adevărat independente, care să colaboreze cu Comisiile de Buget Finanțe din Parlamentele Naționale, așa cum prevăd principiile OECD.”

 

În opinia celor de la PSD, avantajele sunt următoarele: ”Sistemul de reguli propus este mai transparent, mai simplu, uşor de monitorizat, putere anticiclică, incertitudine redusă în măsurare s.a. Regândirea sistemului de reguli fiscale trebuie făcută astfel încât să se asigure o marjă mai mare de dezvoltare și implicit convergență pentru țările din Est.”

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed