x


  • EUR
    4.7354
    USD
    4.2876
string(7) "politic"

PSD, pe cale să piardă controlul CCR

CCR va avea trei noi judecători. Odată cu noile numiri, majoritatea favorabilă social-democraților ar putea fi răsturnată.

Author: Mihai Voican | Sursa: DIGI24 | Publicat: 25.04.2019, 12:39

Curtea Constituțională a trimis marți Președintelui Iohannis, președintelui Camerei Deputaților și președintelui Senatului, notificare privind necesitatea înlocuirii a trei judecători din componența CCR cărora le expiră mandatele în luna iunie. Odată cu noile numiri, majoritatea favorabilă social-democraților ar putea fi răsturnată.

 

Judecătorul Petre Lăzăroiu trebuie să plece de la CCR în 2 iunie, și în locul său va veni un magistrat numit de Președintele Klaus Iohannis. Lăzăroiu a fost numit de fostul președinte Traian Băsescu și s-a aflat în mijlocul unor repetate controverse, inclusiv în cea recentă legată de decizia pe care Curtea trebuie să o dea pe sesizarea depusă de Florin Iordache împotriva completurilor de trei judecători de la ICCJ. Lăzăroiu a fost însărcinat să redacteze raportul cu recomandări pe această sesizare, după care, în mijlocul unor tensiuni uriașe generate în interiorul instituției din cauza mizei politice uriașe, a anunțat că are o problemă medicală și decizia a fost amânată de două ori, noul termen de judecată fiind pe 20 mai. Lăzăroiu s-a mai situat de partea PSD și în vara anului trecut, când a susținut că a fost contactat de consilierul prezidențial Simina Tănăsescu, aceasta spunându-i că există solicitări ale societății civile privind emiterea unui decret pentru încetarea mandatului de judecător. În urma acestor declarații, Simina Tănăsescu și-a dat demisia.

 

Articolul integral pe DIGI24