AcasăExternePune presiune pe Putin? Ramzan Kadîrov: Mi-am dat seama că am stat...

Pune presiune pe Putin? Ramzan Kadîrov: Mi-am dat seama că am stat mult timp în poziția mea

Ramzan Kadîrov, liderul regiunii cecene din Rusia, a declarat pe Telegram, la 3 septembrie, că merită să ia o pauză „nedeterminată și lungă” de la postul său, ceea ce a stârnit speculații cu privire la faptul că se gândește serios să demisioneze sau caută vreo favoare din partea Kremlinului, relatează Radio Europa Liberă.

Kadîrov, în vârstă de 45 de ani, conduce Cecenia cu o mână de fier din 2007 și este cel mai longeviv lider al unei regiuni rusești.

„Mi-am dat seama că am stat mult timp în poziția mea”, a spus el într-o declarație video presărată cu râsete. „Cred că a venit timpul [să părăsesc puterea]”.

Nu este clar ce ar face în continuare Kadîrov, care este una dintre cele mai puternice figuri din Rusia, dacă ar trebui să demisioneze.

Kadîrov are relații strânse cu președintele rus Vladimir Putin, întâlnindu-se cu liderul de la Kremlin în mod regulat. Cei doi s-au întâlnit ultima dată pe 5 august la Soci.

Kadîrov a mai făcut comentarii similare în trecut, pentru ca apoi să rămână în funcție, ceea ce a ridicat semne de întrebare dacă anunțul său neașteptat a fost o stratagemă.

„Sunt sceptic. A mai spus lucruri de acest gen în trecut”, a declarat Ivan Klyszcz, expert în Caucaz și doctorand la Institutul Johan Skytte de Studii Politice din Estonia.

„Acestea sosesc de obicei atunci când vrea să obțină ceva de la Putin, cel puțin o expresie publică de susținere”.

Dar analiștii au spus că momentul acestei declarații, care vine în mijlocul celui mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, este neobișnuit.

Kadyrov a jucat un rol important în promovarea războiului Rusiei în Ucraina și a recrutat luptători pentru a lupta alături de trupele rusești, care au suferit pierderi grele în Ucraina.

Anton Barbashin, directorul editorial al platformei analitice Riddle Russia, a calificat momentul ca fiind „ciudat”.

Anunțul lui Kadîrov ar fi „împotriva vibrației generale a Rusiei acum. [Întregul mesaj al sistemului este ‘stați pe loc’ din cauza [războiului din Ucraina]”, a declarat Barbashin într-un tweet.

„Dacă ceea ce tocmai a spus Kadîrov este adevărat și se retrage de bună voie, ar fi fără precedent. Ceva la care literalmente nimeni nu se aștepta”, a spus el.

Sub conducerea sa, regiunea a fost acuzată de încălcări masive ale drepturilor omului, inclusiv împotriva persoanelor suspectate că sunt homosexuale. El a fost acuzat că a ordonat asasinarea politică a opozanților care trăiesc în Europa.

Kadyrov a ajutat la strângerea de luptători pentru războiul din Ucraina, în timp ce Kremlinul se confruntă cu probleme de forță de muncă, ceea ce i-ar putea oferi o anumită influență.

În martie, Kadyrov ar fi călătorit în Ucraina, unde se crede că membrii miliției sale, care s-au întărit în luptă, luptă alături de forțele regulate rusești.

La momentul respectiv, canalul de televiziune controlat de administrația lui Kadîrov în Cecenia a postat un videoclip pe aplicația de mesagerie Telegram pe 13 martie, în care se spunea că Kadîrov se află în Ucraina, deși nu a precizat locul exact unde se află acesta și nici nu a spus când a fost realizat videoclipul.

Nu a existat nicio confirmare independentă imediată a acestei afirmații.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.