Puterea de angajare a top 10 firme româneşti este la jumătate faţă de cea a străinilor

0
Puterea de angajare a top 10 firme româneşti este la jumătate faţă de cea a străinilor

 

Operatorul telecom RCS&RDS (11.100 de anga­jaţi), retai­le­rul de bri­colaj Dedeman (9.200 de angajaţi) şi Banca Transilvania (7.700 de an­ga­jaţi) sunt cei mai mari angajatori cu ca­pital privat româ­nesc, potrivit da­telor din luna oc­tom­brie a acestui an, după ce au fă­cut peste 1.500 de noi angajări de la începutul anului, scrie ZF

 

Puterea de angajare a celor mai mari companii româneşti după nu­mă­rul de angajaţi este la jumătate faţă de cea a multinaţionalelor afla­te în topul angajatorilor. Top zece anga­jatori români au împreună mai pu­ţin de 50.000 de salariaţi, pe când numărul de angajaţi din topul celor mai mari zece angajatori – multi­na­ţionale – este de peste 112.000 de angajaţi.

 

Raportat la cifra de afaceri, date­le oficiale arată că angajaţii din top 10 angajatori străini generează o cifră de afaceri de patru ori mai mare decât cei care lucrează pentru fir­mele antreprenorilor locali.

 

„Veniturile realizate per angajat în multinaţionale au o pondere aproa­pe dublă versus companiile ro­mâneşti. Acest lucru arată faptul că productivitatea muncii în mulţi­na­ţionale este net superioară, ca ur­ma­re a unui managementul superior şi a existenţei unui sistem cu proceduri bine puse la punct care diminuează mai mult posibilele pierderi, greşeli, re­buturi etc.”, a spus Ionuţ Pande­li­că, prof. univ. dr. în cadrul catedrei Manage­ment şi Marketing a Univer­si­tăţii Româno-Americane şi în cadrul ASE Bu­cu­reşti. Multinaţio­nale­le au mai mulţi angajaţi şi veni­turi mai mari decât companiile româ­neşti pentru că au şi o viziune globală ver­sus o viziune mai dergabă locală a com­paniilor româneşti, dar şi ca ur­ma­re a sprijinului primit de la auto­rităţi, care a fost semnificativ mai mare pentru multinaţionale.