Putin amenință că va „îngheța” Occidentul prin tăierea livrărilor de gaze și petrol dacă se impun plafoane de preț

În cadrul unui forum economic de la Vladivostok, Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe livrările de energie dacă se vor impune plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, relatează The Guardian.

Liderul rus a calificat drept „stupide” apelurile europene pentru plafonarea prețurilor la gazul rusesc și a spus că acestea vor duce la creșterea prețurilor globale și la probleme economice în Europa.

Săptămâna trecută, țările G7 au convenit asupra unui plan de plafonare a prețului petrolului rusesc, în încercarea de a stopa fluxul de fonduri către cuferele de război ale Kremlinului.

„Rusia va renunța la contractele sale de aprovizionare dacă Occidentul va merge mai departe cu planurile sale”, a declarat Putin.

„Vor exista decizii politice care să contrazică contractele? Da, nu le vom îndeplini. Nu vom furniza absolut nimic dacă va contrazice interesele noastre”, a amenințat Putin.

„Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire – nu vom furniza nimic”. Rusiei „nu i-ar mai rămâne decât un singur lucru de făcut”, a spus Putin.

„Ca în celebrul basm rusesc, am condamna coada lupului să fie înghețată”, a adăugat liderul de la Kremlin.

El a susținut că Germania și țările occidentale sunt ele însele vinovate de faptul că gazoductul Nord Stream 1 nu este operațional și că Ucraina și Polonia au decis singure să oprească alte rute de gaz spre Europa.

„Nord Steam 1 este practic închis acum”, mai precizat Putin.

În acest sens, președintele rus a anunțat că Moscova este pregătită să înceapă să pompeze gaz prin conducta Nord Stream 2, potrivit TASS. Potrivit acestuia, pentru a porni Nord Stream 2, este suficient „doar să apăsați un buton”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri