Putin anunţă că Rusia vizează neutralitatea carbonului în 2060 şi se aliniază Chinei

0
11
Putin anunţă că Rusia vizează neutralitatea carbonului în 2060 şi se aliniază Chinei

”În practică, Rusia va depune eforturi să atingă neutralitatea carbonului economiei sale. Şi am stabilit un obiectiv concret – cel mai târziu în 2060”, a anunţat Putin la un forum energetic, la Moscova.

Rusia afişează de-acum un obiectiv identic celui al Chinei.

Cotidianul Kommersant dezvăluia la începutul lui octombrie că Guvernul rus pregăteşte o nouă strategie de mediu şi măsuri mai puternice în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

MAI MULTĂ ENERGIE NUCLEARĂ

Potrivit acestui plan, dezvăluit de ziarul rusesc, Moscova ar viza o reducere a emisiilor cu aproape 80% până în 2050, printr-o abandonare treptată a cărbunelui ca sursă de electricitate, în favoarea unei cantităţi mai mari de energie nucleară, între altele.

Rusia este unul dintre principalii producători de hidrocarburi din lume şi o ţară în care tema mediului a pătruns abia târziu în discursul oficial.

În contextul în care o mare parte a economiei sale are la bază extracţia minieră, Rusia abordează obiectivele în lupta împotriva încălzirii globale mai puţin frontal decât vecinii săi europen.

Vladimir Putin este celebru prin poziţia ”climatosceptică”. El argumentează că Rusia are de beneficiat de pe urma modificărilor climatice.

Liderul de la Kremlin şi-a revizuit însă poziţia şi a tras un semnal de alarmă cu privire la catastrofe naturale, după incendiile care au devastat în această vară Rusia.

Putin a participat anul acesta la un summit organizat de către preşedintele american Joe Biden şi şi-a exprimat interesul faţă de ”implementarea unei cooperări internaţionale” în lupta împotriva modificărilor climatice.