Putin atacă ”blitzkrieg-ul economic” al Vestului. Discursul președintelui rus, amânat de hakeri

0

Războiul din Ucraina continuă, în ciuda speranţelor că negocierile vor aduce pacea în estul Europei. La 114 zile de la începutul invaziei ruse, preşedintele Vladimir Putin vorbeşte la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg – un eveniment organizat anual. Discursul său, despre care Kremlinul susţine că a fost amânat de hackeri, din cauza unei ameninţări de securitate cibernetică, face referire la o politică “de tip colonial” a SUA şi a statelor occidentale, care “ignoră faptul că există şi alte centre de putere în lume”, relatează BBC.

Liderul de la Kremlin atacă Vestul, vorbind despre un “blitzkrieg economic”. Vladimir Putin critică sancţiunile impuse Rusiei şi descrie măsurile occidentale drept fiind “nebuneşti, lipsite de sens”. De asemenea, preşedintele rus a declarat că ţările occidentale au dat greş în încercarea de a doborî Moscova. “Blitzkrieg-ul (n.r. atac surpriză) economic împotriva Rusiei nu avea nicio şansă de la bun început”, a adăugat el, precizând că sancţiunile sunt “mai dăunătoare” celor care le-au impus.

Vladimir Putin a abordat şi problema unei eventuale crize alimentare mondiale, la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg. Preşedintele rus susţine că astfel de temeri sunt nefondate, întrucât ţara sa ar fi capabilă să mărească semnificativ exporturile de cereale, în ciuda războiului din Ucraina. Exporturile de grâne ar putea fi majorate până la 50 de milioane de tone, a anunţat liderul de la Kremlin.

Discursul lui Vladimir Putin nu a ocolit elefantul din cameră, anume invazia rusă din Ucraina. Kremlinul continuă să justifice totul sub numele de “operaţiune miliatră specială”, preşedintele rus declarând că armata îşi “protejează” oamenii din Donbas, ameninţaţi de “genocid”. Putin a adăugat că “Vestul continuă să pompeze arme spre Ucraina. (…) Toate obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi cu siguranţă atinse.”

Discursul lui Vladimir Putin, amânat de hakeri

Din cauza unui atac al hackerilor asupra Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg discursul preşedintelui rus Vladimir Putin a fost amânat potrivit Kremlinului, relatează DPA şi Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că discursul preşedintelui, programat pentru ora 11.00 GMT, a fost amânat cu o oră din cauza unui atac cibernetic de tip “denial of service”. El a mai spus că specialiştii lucrează la rezolvarea problemei şi nu a dat vina pe elemente din Ucraina, relatează Agerpres.

Discursul lui Putin este momentul de vârf al forumului economic anual, iar Kremlinul a anunţat un discurs de referinţă al preşedintelui.