AcasăExternePutin merge în Donbas. Peskov are detalii

Putin merge în Donbas. Peskov are detalii

Vladimir Putin va merge “la momentul potrivit” în Donbas, a anunţat, sâmbătă, Kremlinul, în contextul în care preşedintele rus nu a vizitat încă această zonă din estul Ucrainei pe care a anexat-o la sfârşitul lunii septembrie, fără însă ca armata să o controleze pe deplin.

“La timpul potrivit, desigur, o astfel de vizită va avea loc. Este o regiune a Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Regiunea Donbas a fost anexată la finalul lunii septembrie, dar unele părţi sunt controlate şi de autorităţile de la Kiev.

Barajele artileriei ruse au început să scadă în intensitate pe frontul din Ucraina, chiar dacă și în acest moment rușii continuă să tragă mai multe obuze decât ucrainenii, a declarat, sub anonimat, un oficial al armatei SUA în cadrul unei conferințe speciale de presă la Pentagon.

Concomitent, aliații NATO se confruntă cu o nouă problemă, în privința pieselor de artilerie acordate armatei ucrainene: țevile respectivelor tunuri încep să se deterioreze și trebuie schimbate, după ce, în ultimele luni, au tras mii de proiectile zilnic, conform New York Times.

„Încă de la începutul conflictului, am avut de-a face cu un duel de artilerie. Faptul că rușii îi depășesc numeric pe ucraineni, în privința gurilor de foc, nu e ceva nou. Ce vă pot spune este că acest avantaj s-a micșorat în timp, în ceea ce privește diferența dintre obuzele trase de ruși, comparativ cu cele trase de ucraineni”, a declarat oficialul Pentagonului.

Americanii apreciază că scăderea în intensitate a barajelor de artilerie ale armatei ruse are legătură atât cu scăderea stocurilor de muniții, dar și cu modul eficient în care ucrainenii reușesc să-și desfășoare propria artilerie.

În plus, conform Pentagonului, militarii Kievului s-au dovedit a fi până acum foarte eficienți în identificarea și distrugerea artileriei ruse, prin intermediul lansatoarelor Himars, dar și cu ajutorul propriei artilerii clasice, de câmp. Dar frontul din Ucraina începe să semene tot mai mult cu cel din timpul Primului Război Mondial, avertizează oficialul Pentagonului.

„Avem două tabere care stau față în față și care încearcă să se piseze reciproc cu artileria și să se folosească de artilerie pentru a le permite propriilor trupe să înainteze. Dar, odată ce unii reușesc să facă asta, ceilalți încearcă să facă fix același lucru”.

Ucraina, de pildă, trage obuze într-o zi cât trăgea NATO în Afganistan într-o lună întreagă: între 6.000 și 7.000 de obuze sunt trase zilnic de armata ucraineană în războiul dus împotriva invaziei ruse: o cantitate „stupefiantă” conform responsabililor NATO, care au arătat că forțele Alianței nu foloseau în Afganistan mai mult de 300 de obuze pe lună. În ceea ce privește armata rusă, aceasta ar lansa între 40.000 şi 50.000 de proiectile zilnic. Cifrele avansate de responsabilii NATO sunt amețitoare în condițiile în care SUA produc 15.000 de obuze lunar.

Iar piesele de artilerie furnizate de NATO Ucrainei încep să se deterioreze, se arată în materialul New York Times: pur și simplu, țevile tunurilor au ajuns, după câteva luni de război susținut, la capătul „duratei de viață”: în mod normal, în funcție de calibru și tipul de muniție folosite, țeava unui tun se uzează după câteva mii de proiectile trase și trebuie înlocuită. În caz contrar, crește riscul ca respectiva țeavă să explodeze în momentul tragerii.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.