PUTIN susține că rachetele din România sunt o amenințare pentru Rusia

Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia, a declarat marţi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă după o întâlnire la Moscova cu premierul ungar Viktor Orban.

UPDATE: „Se cunoaște faptul că noi am primit promisiuni că NATO nu se va extinde spre Est niciun pas. Acest lucru este cunoscut de toată lumea. Acum vedem unde se află NATO – Polonia, România, statele Baltice. Au spus una și au făcut alta, la noi poporul obișnuiște să spună despre aceste lucruri că pur și simplu ne-au înșelat”, a afirmat Vladimir Putin.

Președintele Federației Ruse a făcut această declarați în ciuda faptului că în niciun document al NATO nu este menționat că Alianța Nord-Atlantică nu se va extinde spre Est.

Putin a mai acuzat Statele Unite că a reziliat acordul privind amplasarea sistemului de apărare anti-rachetă, „deși noi, mult timp, i-am rugat să nu o facă, pentru că acest acord este extrem de important pentru asigurarea securității”.

„În pofida acestui fapt, SUA a ieșit din acest acord, iar acum, în România și Polonia vor fi în curând, dacă nu sunt deja instalate, sistemele de lansare a rachetelor, rachetele MK41 și Tomahawk pot fi instalate, ce nu constituie un sistem de antirachetă, sunt sisteme ofensive, de atac”, a continuat Vladimir Putin.

Acesta a adăugat că urmează integrarea Ucrainei în NATO.

„Acum să fiți atenți la mine, vă rog să ascultați cu atenție ce vă spun. Ucraina în documentele sale doctrinale cuprinde și faptul că doresc să recupereze peninsula Crimeea pe căi militare. Deci, nu despre ce vorbesc, ci ceea ce au scris în documente. Acum să ne închipuim dacă Ucraina va fi stat NATO, acolo vor fi foarte multe arme, arme de atac, sisteme de atac, ca în România, pentru că nimeni nu le va pune nicio piedică în acest sens. Și atunci, va începe ceva pe peninsula Crimeea, și cum nici nu vorbesc de Donbass, acesta este un teritoriu suveran rusesc, pentru noi acest subiect este închis. Și atunci să ne închipuim cum Ucraina este stat membru și va începe aceste acțiuni, și atunci ne vom lupta cu NATO? Ne vom război cu NATO? Cineva s-a gândit la acest lucru? Se pare că nu!”, a afirmat Vladimir Putin.

Președintele Federației Ruse s-a referit la Donbass și Crimeea ca teritorii rusești, deși anexarea a fost condamnată de întreaga comunitate internațională.

„Și acum despre îndeplinirea acordurilor de la Minsk. Pe de o parte auzim că Ucraina dorește să le îndeplinească. Pe noi ne acuză întotdeauna că noi nu le îndeplinim. De asemenea, ei declară în mod deschis că dacă Ucraina îndeplinește aceste acorduri de la Minsk, atunci se dezmembrează statul. Dar nimeni nu s-a gândit că dacă creează astfel de amenințări Rusiei, atunci își creează și pentru sine aceleași amenințări. Deci, acestea sunt acele întrebări care trebuie analizate foarte, foarte atent, trebuie luate în considerare interesele reciproce. Fiecare stat are dreptul la asigurarea propriei securități, să stabilească cu ce instrumente dorește să asigure propria securitate. Eu cred că foarte mulți nu se gândesc la securitatea Ucrainei, sau poate că se gândesc, dar acest lucru este unul secundar, ci în primul rând tot ce se întâmplă se îndreaptă împotriva Rusiei, iar Ucraina este doar un instrument. Această problemă poate fi soluționată pe diferite căi, să spunem că ne atrag într-un conflict armat, și atunci fac posibil pentru aliații lor din Europa să introducă acele sancțiuni foarte radicale despre care vorbește SUA. Sau luarea Ucrainei în NATO, așezarea, instalarea de armament ofensiv și incitarea lor ca în Donbass sau pe teritoriul Crimeii să genereze un conflict armat”, a afirmat Putin.

Știrea inițială: În cadrul întânirii, premierul Ungariei, Viktor Orban, a subliniat că niciun lider european nu își dorește un război, și că vizita sa la Moscova are și ”o misiune de pace”.

La rândul său, Vladimir Putin a subliniati că premierul Viktor Orban a „făcut multe în interesele Ungariei şi ale Federaţiei Ruse”, ceea ce a fost perceput drept un gest de sprijin direct din partea preşedintelui rus.

Totodată, Vladimir Putin a asigurat că Moscova va lucra „cu oricine va fi ales prim-ministru” al Ungariei în urma scrutinului din aprilie.

Putin l-a primit călduros pe Orban.

„Dialogul direct, chiar cu distanţa această fizică între noi din cauza pandemiei, este mai bun decât orice convorbire telefonică”, a afirmat Putin, exclamând:”Sunt bucuros să te văd”!, conform RIA Novosti.

Preşedintele rus şi premierul ungar au abordat şi probleme legate de combaterea pandemiei. În acest sens, Putin a spus ca problema transferului de tehnologie pentru producerea vaccinului rusesc împotriva COVID-19 în Ungaria este în curs de rezolvare, conform agenţiei de presă citate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed