Putin vine cu noi amenințări! Spune că va amplasa în Belarus arme nucleare

0

Vladimir Putin se pregătește să joace următoarea carte de război. Președintele rus a anunțat că, începând din iulie, va începe să mute arme nucleare tactice.

Declarațiile vin în contextul în care tot în iulie este programat la Vilnius şi summitul NATO. Discursul lui Putin redă, aparent, începutul discuţiilor pe care Vladimir Putin le-a avut vineri, la Soci, cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.

„După cum ştiţi, la 7-8 iulie vom finaliza pregătirea instalaţiilor relevante şi vom începe imediat activităţile legate de desfăşurarea armelor pe teritoriul dumneavoastră. Aşadar, totul este conform planului, totul este stabilit”, i-a spus Vladimir Putin lui Aleksandr Lukaşenko, pe care l-a primit la reşedinţa de la Soci, pe malul Mării Negre.

Lukașenko nu a confirmat

Lukaşenko, care recent s-a confruntat cu probleme de sănătate, a venit la Soci într-o ţinută informală, în cămaşă cu mânecă scurtă, şi nu părea să mai aibă la mână bandajul cu care a fost văzut luna trecută.

Totodată, se știe că Rusia a instruit trupe belaruse în ceea ce priveşte „depozitarea şi utilizarea muniţiilor speciale tactice” pentru rachetele cu rază scurtă de acţiune Iskander ca parte a iniţiativei.

Mutarea armelor nucleare în Belarus, anunțată încă din martie

Anterior, adică în luna martie, Putin anunța că va desfăşura arme nucleare tactice în Belarus, fiind pentru prima dată după prăbuşirea Uniunii Sovietice când Moscova face o astfel de mişcare, intensificându-şi confruntarea cu SUA şi aliaţii din NATO, care au trimis Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari pentru a o ajuta să lupte împotriva invaziei ruse.

Mai mult, summitul anual al NATO este prevăzut să aibă loc în perioada 11-13 iulie la Vilnius, în Lituania, ţară care se învecinează cu Belarusul.

Rusia a sugerat în repetate rânduri că ar putea folosi arme nucleare în condiţiile în care războiul său din Ucraina eşuează, atrăgând-şi critici din partea SUA şi a Europei, dar şi a unor ţări precum China şi India, care au fost în general percepute ca fiind mai degrabă de partea Rusiei în acest conflict.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.