x


  • EUR
    4.7228
    USD
    4.1899
string(16) "instant-articles"

RADET ne lasă în frig, dar ne frige la buzunare

Avariile RADET sunt, în acest sezon, atât de dese încât au intrat în cotidian. Joi, peste 140 de blocuri din sectoarele 1 şi 6 au rămas fără căldură şi apă caldă. Pe lângă disconfortul creat, aceste avarii îi costă scump pe bucureşteni pentru că, potrivit consilierului municipal Lucian Iliescu pierderile RADET sunt plătite de Primăria Capitalei din banii proveniţi din impozitele luate de la bucureşteni.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 11.01.2019, 9:23

Şi sumele nu sunt deloc mici. Potrivit unor informaţii publicate de consilierul liberal Ciprian Ciucu pierderile, denumite în catastifele RADET drept „adaos”, sunt de aproximativ 2.045 de tone de apă fierbinte pe oră. Asta ar însemna, spun experţii, cam 170.000 de euro pe zi. Şi aici intră numai preţul energiei, fără să mai luam în calcul costul efectiv al apei.

 

Cum s-a ratat o reabilitare a reţelei pe bani europeni

 

„Reţelele de conducte principale, aproximativ 800 de kilometri, precum şi cele secundare, peste 4.000 de kilometri, sunt la această oră ciur. Numai 10 la sută din conductele principale au fost reabilitate”, spune Lucian Iliescu.

 

Singura soluţie de rezolvare a problemei este reabilitarea totală a reţelelor magistrale de transport a agentului termic. Lucru care a fost pe punctul de a se realiza în 2015, cu bani europeni, susţine Lucian Iliescu. Dar s-a renunţat. „Exista planul, exista şi avizul autorităţilor europene pentru a finanţa proiectul de reabilitate totală a reţelei de termoficare cu 178 de milioane de euro. Funcţionarii primăriei, din varii motive, cu toate că au avut doi ani la dispoziţie, nu au finalizat în timp util documentaţia. În final, în 2017, s-a făcut dezangajarea sumei. Aşa am pierdut banii europeni, dar, poate mai important, am rămas cu reţeaua de termoficare în această stare catastrofală. Şi acest lucru afectează 536.000 de familii. Singura soluţie ar fi în acest moment planificarea unor investiţii anuale de câte 100 de milioane de euro pentru reabilitarea reţelelor. În doi sau trei ani putem rezolva problema”, a precizat Lucian Iliescu.

 

mai multe, pe adevarul.ro.