Radiografia dezastrului: mii de tone de apă caldă se pierd în solul Capitalei

Rețeaua de termoficare a Bucureștiului, deținută de RADET, regia care a dat faliment, pierde zilnic 2.000 de tone de apă caldă pe oră din cauza precarității conductelor. Conform consilerului Ciprian Ciucu, RADET, primește acum, când iarna nu este în putere, de la ELCEN, agent termic la 800 de gigacalorii. Iarna, la minus 4-5 grade, ELCEN ar trebui să furnizeze circa 1.200 de gigacalorii (ca în anii trecuți), dar pentru că ”rețeaua e ciur”, trebuie crescută presiunea pe rețea, astfel în acest sezon rece va trebui să livreze undeva la 1.500 de gicacalorii. Care vor fi implicațiile? ”Pierderile vor fi și mai mari. Cu cât crește presiunea, cu atât mai multă apă caldă se pierde. Cele 2.000 t/h vor părea un mizilic. E posibil să apară avarii majore, cu adevărat majore, pentru că la o presiune crescută, rețeaua, așa cum e acum nu va face față”, spune Ciucu.

 

Consilierul susține că Primăria condusă de Gabriela Firea neglijează avariile și nu mai intervine. ”Nu mai comunică că sunt avarii, nu mai programează intervenții. Nu mai comunică pierderile. Până în urmă cu 2 luni publicau pe site ce pierderi au. Acum, gata, au renunțat la transparență”, a mai spus Ciucu.

 

În schimb, Gabriela Firea a atacat ELCEN, producătorul de căldură al Capitalei, companie deținută de Ministerul Economiei, că în ultimele zile a avut avarii, pe când RADET nu. „Începând din această seară (marți – n.r.), și avaria pe care a avut-o CET Grozăvești, care aparține ELCEN, deci Ministerul Energiei (Economiei, n.r.), va fi finalizată, astfel încât începând din această noapte nu vor mai fi probleme cu livrarea agentului termic în Capitală. RADET-ul nu a avut avarii, doar ELCEN-ul, în ultimele două zile”, a spus Firea.

 

Echipele ELCEN au intervenit, sâmbătă, la CTE Grozăvești, pentru a remedia o avarie din cauza căreia bucureștenii din sectoarele 1 și 5 au rămas fără apă caldă și căldură. Incidentul s-a produs din pricina unei fisuri survenite la un cazan din incinta centralei.

 

În replică, oficialii ELCEN au spus că nu a fost vorba de o explozie ci doar un incident. ”Incidentul (nu a fost vorba de o explozie) care s-a produs la CTE Grozăvești în data de 23.11.2019 a determinat livrarea, pentru un interval de 6 până la 8 ore, a unor temperaturi mai mici ale agentului termic față de cele comandate de RADET. Pentru o mai bună înțelegere: pentru doar câteva ore, s-a produs o diminuare cu aprox. 30 de Gcal din totalul de cca. 800 Gcal solicitat prin comanda RADET, așadar un procent de aprox. 3%. Parametrii de livrare a energiei termice s-au îmbunătățit considerabil încă din noaptea respectivă ca urmare a intervenției prompte a echipelor operative ale ELCEN. Duminică, 24.11, necesarul de sarcină termică era deja acoperit, astfel încât efectele produse și resimțite au fost minime. FOARTE IMPORTANT DE REȚINUT CĂ ACESTE EFECTE AR FI FOST NULE DACĂ REȚEAUA DE TERMOFICARE AFLATĂ ÎN RESPONSABILITATEA PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BUCUREȘTI AR FI AVUT CAPACITATEA TEHNICĂ DE A PRELUA NECESARUL DE ENERGIE TERMICĂ AFERENT CTE GROZĂVEȘTI ÎN ARIA CELORLALTE CENTRALE. Din păcate, rețeaua de termoficare se află într-o stare avansată de deteriorare și nu permite efectuarea manevrelor de preluare a sarcinii termice, deși centralele ELCEN au capacitatea de a asigura rezerva necesară, așa cum a fost cazul și în această situație”, au spus cei de la ELCEN. 

 

Potrivit unei analize Frames, mai mult de 80%  din conductele termice ale RADET au o vechime de peste 25 de ani și trebuiau, de acum 10 ani, să fie înlocuite.  Astfel s-a ajuns ca, aproape zilnic, multe dintre ele să crape, iar răcirea vremii și începerea furnizării căldurii vor accentua acest fenomen. ,,Iarna trecută au fost peste 3.500 de avarii și zeci de mii de bucureșteni au înghețat în case. În condițiile unei subfinanțări cronice, cei de la RADET abia dacă au reușit în acest an să schimbe câteva dintre conducte și să repare o parte din rețea. O parte infimă, de numai câteva procente’’, arată analiza Frames.

 

O dovadă că rețeaua de termoficare a ajuns într-un punct critic o reprezintă situația apei de adaos, cea care asigură presiunea necesară pentru ca apa caldă și căldura să ajungă în apartamentele bucureștenilor.

 

ELCEN a ajuns în situația de a pompa aproape 2.000 de tone/oră, în condițiile în care în 2016 cantitatea nu depășea 1.200 de tone. În 2017, pentru a menține presiunea în conducte, ELCEN a crescut nivelul la 1.600 de tone, iar în 2018 s-a ajuns la 2.000 de tone.

 

Statisticile ELCEN arată că presiunea din conductele tur în sezonul de iarnă a scăzut progresiv de la valori de 8 – 9 bari la 3,5 – 4 bari și debitul de apă de adaos a crescut progresiv de la valori de 800 t/h la 2.600 t/h.

 

Creșterea volumului de apă de adaos atrage o degradare și mai mare a rețelei de termoficare, pentru că vine însoțită de reactivi chimici care corodează conductele și limitează debitele de agent termic livrate. În plus, peste nivelul de 2.000 de tone/h se intră într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore.

 

Regia Autonomă de Distribuţie şi Transport al Energiei Termice a intrat recent în faliment. Termoficarea acoperă 74% din consumul casnic de căldură în Capitală, iar 95% din consumatorii RADET sunt gospodăriile. În alte cuvinte, dacă RADET/ELCEN ar dispărea brusc la un moment dat, 74% din consumul total de căldură în București, majoritatea gospodării, rămâne în aer. Criza termoficării în București este, așadar, mai puțin cauzată de caracteristicile ”fizice” ale sistemului, ca în alte orașe (CET-uri departe de oraș, consumatori care nu plătesc, debranșări masive), ci de haosul instituțional și neasumarea responsabilităților, în principal între primăria Bucureștiului și Ministerul Energiei, se arată într-o analiză a Expert Forum.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed