Radu Georgescu, un roman la masa gigantilor IT-ului mondial

0
Radu Georgescu, un roman la masa gigantilor IT-ului mondial

Povestea lui incepe in 1992, cand Radu Georgescu a infiintat prima companie Gecad.  

Contextul socio-economic era cel de dupa evenimentele din 1989. Era perioada in care oricine avea curaj isi facea o companie. Atunci au aparut, de altfel, foarte multe companii din IT-ul romanesc: Flamingo, Softwin, Siveco si multe altele. “Daca avem in vedere numarul mare de companii aparute in acei ani, se poate spune ca perioada a fost una propice antreprenoriatului”, spune Radu Georgescu, presedinte al Gecad Group.

Compania a pornit de la un proiect dezvoltat de Radu Georgescu pe platforma AutoCAD. “In 1994, ne-am decis ca securitatea IT este un domeniu care merita investigat si am inceput dezvoltarea RAV. In 1996, am inceput sa vindem licente antivirus in afara tarii”, isi aminteste Georgescu.

Afacerea a crescut, iar in 2003, momentul in care Microsoft a cumparat tehnologia, compania avea peste 150 de distribuitori in 60 de tari din intreaga lume, iar RAV proteja peste zece milioane de utilizatori.

Mult mai importanta decat banii pe care i-a luat de la Microsoft (aproximativ 20 milioane de dolari, conform unor informatii disponibile in piata) a fost pentru Georgescu faima pe care i-a adus-o o tranzactie cu gigantul software condus de Bill Gates.

Un business care ar fi implicat o suma mult mai mare, cu oricare alta companie de IT nu la fel de celebra precum Microsoft, ar fi fost mult mai putin benefic pentru viitoarele afaceri pe care avea sa le dezvolte Radu Georgescu.

Dupa 2003, cu echipa manageriala care a ramas in Gecad si cu experienta si cunostintele dobandite din 1994 pana in 2003, a fost creat Grupul Gecad, care este format in prezent din patru firme, trei dintre ele cu activitate de piata: Axigen, ePayment/Avangate si Gecad Net.

“Am ales aceasta structura pentru a oferi fiecarei companii autonomie deplina. Practic, fiecare CEO tine haturile companiei sale in mainile proprii. Tranzactia cu Microsoft ne-a permis sa o luam de la capat cu resurse mai puternice, atat financiare, cat si non-financiare, ne-a permis sa avem o viziune de business completa, sa stim cand e cazul sa folosim o scurtatura catre a obtine mai repede succesul, ne-a invatat cand e momentul sa actionam intr-o directie sau alta. Mai mult decat atat, tranzactia cu Microsoft a indreptat luminile scenei catre noi. Am devenit mai vizibili, dar acest fapt ne si obliga sa mentinem cat mai sus stacheta”, povesteste Radu Georgescu.

Cat priveste viziunea asupra businessului pe care il conduce in acest moment, presedintele grupului Gecad are convingerea ca fiecare dintre firme va ajunge departe in anii care urmeaza.

Fiecare, insa, are propria sa cale. Axigen a anuntat de curand o investitie de doua milioane de euro din partea unui consortiu de investitori. Solutia sa de mesagerie este distribuita in peste 60 de tari de catre aproape 100 de parteneri. “Dorim sa ajungem cu Axigen pe bursa intr-o perioada de timp care poate varia de la sase luni pana la doi ani”, spune Georgescu. ePayment si Gecad Net au si ele o strategie de dezvoltare foarte clara. ePayment, prin divizia Avangate, care produce si comercializeaza o platforma de distributie electronica de software, are birouri de reprezentanta in Olanda si in Statele Unite. Gecad Net are Sentinet, o tehnologie care vine cu un concept nou in Romania – externalizarea securitatii IT – si se pregateste sa lanseze inca un produs de securitate pe piata internationala, si probabil ca o va face in 2008.

CV

 

  • Radu Georgescu, presedinte Gecad (39 de ani, casatorit)
  • 1992: Infiinteaza Gecad Software
  • 1993: Termina TCM, Universitatea Politehnica din Bucuresti
  • 1993-1994: Firma devine activa pe piata de software
  • 1994: Incepe sa lucreze pentru antivirusul RAV, creat pentru companiile romanesti
  • 1996: Gecad vinde produse de software in afara tarii
  • 1998: Creeaza un antivirus multiplatforma
  • 2002: RAV are 150 de distribuitori in 60 de tari
  • 2003: Vinde catre Microsoft antivirusul RAV
  • 2004: Aparitia pe piata a grupului de firme Gecad