Raiffeisen Banca pentru Locuinţe a încheiat primul an pe profit (VIDEO)

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe avea peste 128.000 de clienţi la sfârşitul anului 2009, iar contractele cumulate ale acestora se ridică la valoarea de 2,26 miliarde de lei. Aproximativ 33.000 din aceste contracte sunt încheiate în 2009.

Profitul de un milion de euro include costurile generate de fuziunea cu HVB Banca pentru Locuinţe.

La profitul băncii au contribuit foarte mult randamentele ridicate la plasamentele în titluri de stat şi la BNR, precum şi reducerea costurilor operaţionale, dar şi numărul mic al creditelor neperformante, care, potrivit directorului RBL Andrei Stamatian, „pot fi numărate pe degetele de la o mână”

Volumul total al economiilor clienţilor RBL se ridica la 250 milioane de lei la sfârşitul anului trecut, iar cea mai mare parte a clienţilor băncii economisesc în medie 50 de lei pe lună.

Soldul total al creditelor la sfârşitul lui 2009 era de 50 de milioane de lei.

De la începutul anului 2010, RBL a încheiat 5.000 de contracte noi, iar directorul băncii spune că se aşteaptă ca acest an să fie mai bun, mai ales pentru că situaţia economică dificilă stimulează oamenii să pună bani într-un cont de economii.

„Anul 2009 ne-a ajutat foarte mult, pentru că preţurile la apartamente au scăzut, iar oamenii au economisit mai mult. Înainte de asta, era greu să conving omul să economisească la mine timp de cinci ani, chiar dacă îi ofeream o dobândă bună la credit după această perioadă. Când se uitau la preţurile apartamentelor, care tot creşteau, spunea că mai degrabă vor un credit acum”, spune Stamatian.

***

Contractele de economisire-creditare încheiate cu RBL presupun existenţa unei perioade minime de economisire urmată de acordarea unui credit cu dobândă fixă pentru activităţi în domeniul locativ.

Perioada minimă de economisire este de 18 luni, iar la fiecare 12 luni statul îţi oferă o primă de 25% din depuneri, de maximum 250 de euro. Dobânda la aceste depozite este de 3% pe an.

Dobânda la credit – de 6% pe an la lei – va fi fixă pe toată perioada creditului, indiferent de fluctuaţiile dobânzilor pe piaţa monetară.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed