AcasăExterneRaisi îl acuză pe Biden de „incitare la haos” pentru că sprijină...

Raisi îl acuză pe Biden de „incitare la haos” pentru că sprijină protestele din Iran, după moartea Mahsei Amini

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi l-a acuzat duminică omologul său american de „incitare la haos”, după sprijinul adus de Joe Biden protestelor declanşate în Iran faţă de moartea lui Mahsa Amini în urmă cu o lună, scrie AFP, citată de Agerpres.

Manifestaţiile continuă în Iran de la moartea pe 16 septembrie a lui Mahsa Amini, de etnie kurdă, în vârstă de 22 de ani, la trei zile după arestarea ei la Teheran de către poliţia de moravuri pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict impus femeilor în republica islamică.

Zeci de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate, şi-au pierdut viaţa în cursul mitingurilor, descrise drept „revolte” de autorităţi. Alte câteva sute au fost arestate.

Vineri, Joe Biden a afirmat că este „alături de cetăţeni, de femeile curajoase din Iran”, declarându-se „siderat” de manifestaţii.

Femeile „trebuie să poată purta ceea ce vor să poarte, pentru numele lui Dumnezeu”, a adăugat el. „Iranul trebuie să pună capăt violenţei împotriva propriilor cetăţeni care pur şi simplu îşi exercită drepturile fundamentale”, a mai spus preşedintele american.

În Iran, femeile trebuie în special să poarte văl în public.

„Afirmaţiile preşedintelui american, care îşi permite să incite la haos, teroare şi distrugere într-o altă ţară, amintesc de cuvintele veşnice ale fondatorului Republicii Islamice (ayatollahul Ruhollah Khomeini), care a numit America marele satan”, a replicat Raisi, potrivit unui comunicat al preşedinţiei.

„Conspiraţia inamicului trebuie contracarată prin măsuri eficiente pentru a rezolva problemele oamenilor”, a spus el.

Statele Unite au anunţat pe 6 octombrie sancţiuni economice împotriva a şapte responsabili iranieni cu rang înalt pentru rolul lor în represiunea manifestaţiilor, după o primă serie de sancţiuni anunţate pe 22 septembrie împotriva poliţiei de moravuri iraniene şi a mai multor oficiali de securitate.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.