Raport. Două treimi dintre animalele sălbatice vor dispărea

Analiza, cea mai complexă de până acum, arată că populația animală a scăzut cu 58% între 1970 și 2012, iar până în 2020 va scădea cu până la 67%. Cercetătorii de la World Wildlife Fund (WWF) și Societatea Zoologică din Londra arată că de vină pentru această scădere dramatică este omul, care distruge le habitatele, care vânează și care poluează, scrie digi24

 

Pentru a măsura evoluția animalelor, WWF, în colaborare mai cu Societatea Zoologică din Londra, a studiat 14.152 de populații aparținând unor 3.706 de specii de vertebrate, reprezentând aproximativ 6% din numărul total al speciilor de vertebrate din lume.

 

Cercetătorii au analizat apoi felul în care efectivele de populaţii s-au modificat de-a lungul timpului începând din 1970.

Precedentul raport, publicat în 2014, a estimat că populaţiile speciilor sălbatice de pe Terra s-au înjumătăţit în ultimii 40 de ani. Noul raport sugerează că tendinţa a continuat: din 1970, populaţiile de animale au scăzut cu o medie de 58%.

 

Dispar din ce în ce mai multe animale care trăiesc în munți, păduri, râuri și mări, printre care se numără și speciile pe cale de dispariție precum elefanții și gorilele și creaturi mai puțin cunoscute precum vulturii și salamandrele.

Nouă eră geologică

 

Prăbușirea faunei sălbatice, alături de schimbările climatice, sunt indicatori ai faptului că intrăm în era Antropocenă, adică o nouă eră geologică în care oamenii domină planeta.

 

„Nu mai trăim într-o lume mică pe o planetă mare. Acum suntem o lume mare pe o planetă mică, unde am atins un punct de saturație”, a spus profesorul Johan Rockström, directorul executiv la Stockholm Resilience Centre.

 

De asemenea, directorul general al WWF, Marco Lambertini, a atras atenția că omenirea este dependentă complet de natură pentru aer curat și apă, pentru mâncare și materiale, precum și pentru inspirație și fericire.

 

„Bogăția și diversitatea vieții pe Pământ este fundamentală pentru sistemele de viață complexe care stau la baza lor. Viața susține viața însăși și facem parte din aceeași ecuație. Dacă pierdem biodiversitatea, lumea naturală și sistemele de susținere a vieții, așa cum le știm noi astăzi, se vor prăbuși”, a spus Lambertini.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed