AcasăEconomieRAPORT: Piaţa de fuziuni şi achiziţii la nivel global a crescut anul...

RAPORT: Piaţa de fuziuni şi achiziţii la nivel global a crescut anul trecut cu 57%, depăşind 5,1 trilioane dolari

“Piaţa de fuziuni şi achiziţii la nivel global a încheiat 2021 cu creşteri record comparativ cu anul anterior, cu un plus de 57% în valoarea cumulată a tranzacţiilor şi de 24% ca număr, depăşind astfel 5,1 trilioane dolari şi 62.000 de tranzacţii”, potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends 2022.

Anul 2022 se anticipează că va fi la fel de intens, pe fondul numărului mare de tranzacţii aflate în curs de pregătire, al lichidităţilor existente şi al cererii crescute pentru business-uri cu un grad avansat de digitalizare sau care ajuta în procesul de digitalizare.

”Piaţa de M&A din România a avut, de asemenea, un an 2021 foarte bun, depăşind atât ca volum, cât şi ca valoare cifrele raportate în anul anterior. Pentru acest an, estimăm continuarea trendului de creştere a tranzacţiilor atât în număr, cât şi în valoare, şi vedem din ce în ce mai mulţi antreprenori români care vor să-şi extindă afacerile şi au căpătat curaj să se uite la oportunităţi de investiţii pe alte pieţe. Totodată, multe din fondurile de investiţii active pe piaţa românească au strâns finanţări noi şi au reconfirmat încrederea pe care o au în potenţialul de creştere al investitiilor lor faţă de alte pieţe emergente din regiunea Europei Centrale şi de Est”, a declarat Cornelia Bumbăcea, partener deals PwC România.

Fondurile de investiţii au încheiat 2021 cu un nivel record de fonduri disponibile de 2,3 miliarde dolari, cu 14% mai mult decât la începutul anului, existând astfel capital pentru tranzacţii noi care vor urma în 2022.  Aproape 40% din tranzacţiile din 2021 au implicat un fond de investiţii, faţă de puţin peste un sfert în ultimii cinci ani. Deşi finanţarea este substanţială, vor exista presiuni tot mai mari asupra companiilor de portofoliu de a crea valoare într-un mediu concurenţial, în care finanţările bancare se fac cu dobânzi în creştere, multiplii sunt din ce în ce mai mari şi există o serie de presiuni generate de politicile de mediu, sociale şi guvernanţă (ESG).

Raportul estimează că trecerea strategică la modele de afaceri digitale, inovatoare şi disruptive va continua să stimuleze fuziunile şi achiziţiile între companii. De asemenea, revizuirea modelelor de business şi a portofoliilor de companii vor declanşa un val de exituri în toate industriile, pe măsură ce companiile caută să re-investească şi să-şi optimizeze afacerile pentru a fi pregatite pentru o creştere susţinută. Factorii ESG vor influenţa din ce în ce mai mult strategia  de fuziuni şi achiziţii a oricărei companii pe parcursul anului 2022.

”Ne aşteptăm ca în 2022 activitatea de M&A din România să crească şi mai accentuat în sectoarele de energie, transport şi logistică. În top vor rămâne însă cu siguranţă şi sectoarele care au generat tranzacţii în ultimii doi ani: imobiliare, telecom şi tehnologie, sănătate şi servicii financiare, dar şi producţie specializată. Optimismul este ridicat în ceea ce priveşte anul 2022, provocările şi eventualele piedici care ar putea încetini finalizarea unor tranzacţii  fiind ratele mai mari ale dobânzilor, inflaţia în creştere şi reglementări mai stricte din toate punctele de vedere”, a spus George Ureche, director şi M&A leader PwC România.

Trenduri pe industrii

Pieţele de consum: Preferinţele consumatorilor vor continua să fie un catalizator pentru activitatea de fuziuni şi achiziţii în 2022, pe măsură ce corporaţiile şi fondurile de investiţii îşi refac portofoliile pentru a profita de tendinţe precum “consumerismului responsabil”, care creează cerere pentru produse, servicii şi modele de afaceri complet noi.

Energie, utilităţi şi resurse: ESG conduce strategiile în întreaga industrie. Fuziunile şi achiziţiile vor fi utilizate pentru a reechilibra portofoliile şi pentru a urmări oportunităţi de creare de valoare în domeniile precum energia regenerabilă, captarea carbonului, stocarea bateriilor, hidrogenul, infrastructura de transport şi alte tehnologii curate.

Servicii financiare: Concurenţa pentru un avantaj strategic pe piaţă continuă să alimenteze fuziunile şi achiziţiile, activitatea fiind condusă de tranzacţii pentru tehnologie şi inovare. Activele în dificultate din sectoarele bancar şi de asigurări ar putea produce de asemenea un nou val de tranzacţii.

Sănătate: Companiile farmaceutice caută să îşi optimizeze portofoliile pentru creştere prin tranzacţii care să le ofere acces la noi tehnologii, cum ar fi ARNm şi terapia celulară şi genetică. Platformele de asistenţă medicală specializată, companiile de telemedicină, de tehnologie medicală şi de date şi analiză atrag interesul investitorilor.

Producţia industrială şi industria auto: Revizuirile strategice de portofoliu şi ESG stimulează activitatea de fuziuni şi achiziţii, în special tranzacţiile care accelerează transformarea digitală, cum ar fi vehiculele electrice şi autonome, bateriile şi tehnologiile de încărcare sau materialele de ultimă generaţie.

Tehnologie, media şi telecomunicaţii : Sectorul tehnologiei va continua să înregistreze niveluri de neegalat în materie de tranzacţii şi de valori ale acestora, deoarece companii din toate industriile caută să achiziţioneze tehnologii cheie sau capacităţi digitale.


 

Ultimele Articole