Raport SAR: Media estimărilor de creştere economică a României în 2009 este de 0,7%

0
Raport SAR: Media estimărilor de creştere economică a României în 2009 este de 0,7%

Estimările analiştilor privind creşterea economică a României din acest an sunt cuprinse într-o plajă largă de valori, semnalând incertitudini accentuate, media prognozelor fiind de 0,7%, potrivit raportului publicat, luni, de Societatea Academică Română (SAR).

Astfel, prognoza cea mai pesimistă indică o comprimare a produsului intern brut (PIB) cu 3,5%, în timp ce analiştii cei mai optimişti mizează pe o creştere economică de 3%.

"Incertitudinea este nota dominantă a anului 2009, fapt evidenţiat de prognoze pe toţi indicatorii: dispersia răspunsurilor sosite de la membrii panelului de experţi este cea mai mare de când SAR a început editarea acestui raport, în 2002. Niciodată înainte nu am avut o asemenea situaţie în care evoluţia PIB să fie prognozată într-o marjă de 6,5%, de la o recesiune severă (-3,5%) până la o creştere decentă (3%). Per total, estimarea este că PIB-ul României nu va scădea totuşi în 2009", se arată în raportul realizat de SAR pe baza răspunsurilor primite de la 13 analişti economici.

Cursul de schimb şi rata inflaţiei rămân, de asemenea, mari necunoscute, ca urmare a volatilităţii crescute.

Sursa: NewsIn