Raportul CE critică Parlamentul României pentru regresele din ultimele luni în reforma justiţiei

Parlamentul a blocat investigaţiile la nivel înalt, a încercat să destabilizeze DNA şi a introdus amendamente care ar fi restricţionat prerogativele procurorilor, se arată în raportul Comisiei Europene prezentat joi, care constată "regrese" în reforma justiţiei şi în lupta anticorupţie din România.

"Ritmul progreselor constatat în raportul CE din iulie 2008 nu a fost menţinut", se arată în raport.

Comisia Europeană recomandă autorităţilor române să accelereze ritmul reformei judiciare şi a luptei anticorupţie "pentru a redresa unele regrese înregistrate în ultimele luni".

Printre aceste regrese se menţionează blocarea de către Parlament a unor investigaţii în cazuri de corupţie la nivel înalt, tentativele de a modifica procedura de numire şi revocare a procurorilor-şefi şi amendamentele la codul de procedură penală, care ar fi restricţionat drepturile procurorilor.

De partea pozitivă sunt anchetele Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi faptul că Agenţia Naţională de Integritate este operaţională.

"Consiliul Superior al Magistraturii şi-a asumat mai multe reponsabilităţi pentru reforma judiciară", se mai arată în raport.

Îngrijorarea Comisiei cu privire la regresele României a fost, de altfel, exprimată şi de preşedintele executivului european, Jose Manuel Barroso, în luna ianuarie, când i-a primit în vizită pe preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc. Aşa cum a subliniat Barroso atunci, CE nu consideră că există un termen-limită pentru mecanismul de cooperare şi verificare. Băsescu a recunoscut la acea întâlnire că obiectivul asumat de România pentru ieşirea de sub mecanism în vara acestui an este menit să mobilizeze eforturile în ţară, dar nu obligă cu nimic Comisia.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed