Rareș Bogdan, despre declarațiile președintelui Ungariei: Ce să facă Florin Cîţu, să ia microfonul, să sară cumva peste, să meargă…

Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL, consideră că este „deranjantă” atitudinea preşedintelui Ungariei care a făcut paralela între anexarea Crimeei de către Rusia şi Tratatul de la Trianon, însă susţine că Florin Cîţu nu putea crea „un scandal care să acopere scopul prezenţei noastre” în Ucraina, după afirmaţiile oficialului maghiar.

”Ce să facă Florin Cîţu, să ia microfonul, să sară cumva peste, să meargă… Nu era o masă rotundă de discuţie, nu era un talk show, unde poţi să dai replică, nu era aşa ceva”, a declarat Rareş Bogdan, subliniind că premierul României luase cuvântul înainte ca preşedintele ungar să facă acele afirmaţii, transmite News.ro.

„Într-adevăr, e deranjant că preşedintele Ungariei a făcut comparaţie total nepotrivită, total nepotrivită, între anexarea Crimeei de către Rusia şi Tratatul de la Trianon. O aberaţie totală. Dar, ca să ne înţelegem, pentru că am văzut că a ieşit şi Nae din baie, domnul Ciolacu din vacanţă, probabil, şi s-a trezit să îl atace, că aşa dă bine la electorat, pe Florin Cîţu. În primul rând, cred că domnul Ciolacu trebuie să întrebe cum e formatul acelei întâlniri. Ce să facă Florin Cîţu, să ia microfonul, să sară cumva peste, să meargă… Nu era o masă rotundă de discuţie, nu era un talk show, unde poţi să dai replică, nu era aşa ceva. (…) Ca premier al unei ţări, nu poţi să te trezeşti după ce unul a vorbit, mai ales că a vorbit după Florin Cîţu preşedintele Ungariei, să vină şi ce să-i spună preşedintelui, dom-le, daţi-mi microfonul, înapoi, să creeze un scandal care să acopere scopul prezenţei noastre acolo?”, a afirmat Rareş Bogdan, marţi seară, la B1 Tv.

El a subliniat că scopul prezenţei premierului român în Ucraina a fost acela de a arăta susţinerea României faţă de această ţară şi de a cere drepturi pentru comunitatea românească.

„Florin Cîţu era acolo să atragă atenţia că toată susţinerea României vine condiţionată de acordarea (drepturilor – n.r.) comunităţii româneşti din Ucraina de a avea şcoli în limba română la toate nivelele, inclusiv liceu. (…) Florin Cîţu s-a dus acolo, spre deosebire de domnul Ciolacu sau de cei care l-au atacat, exact cu acest mandat. Mandatul lui era să obţină drepturi pentru comunitatea românească de pe teritoriul Ucrainei, care e extrem de numeroasă, pentru că Cernăuţiul a fost zeci de ani în şir cel mai important centru universitar al României”, a adăugat eurodeputatul liberal.

„Să faci o astfel de comparaţie arată necunoaşterea istoriei pe de o parte, pe de altă parte o impertinenţă greu de înţeles. Dar, la nivel de preşedinte, la nivel de premier, la nivel chiar de ministru de Externe, cuvintele şi reacţiile trebuiesc foarte bine cântărite. Iar când tu te duci cu o misiune extrem de clară la Kiev nu poţi să transformi o întâlnire pentru că vă spun ceva: în momentul doi ar fi dat satisfacţie Rusiei care spunea: voi aţi venit să condamnaţi o chestiune şi nici măcar voi între voi nu vă înţelegeţi?”, a adăugat Rareş Bogdan.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri