x


  • EUR
    4.8026
    USD
    4.4462
string(7) "politic"

RAREȘ BOGDAN nu mai înțelege CCR! ””Vă cer idei!”

Rareş Bogdan nu înţelege deciziile CCR, dar vrea să schimbe modul de numire a judecătorilor constituţionali.

Author: Mihai Voican | Sursa: ȘTIRI PE SURSE | Publicat: 13.02.2020, 16:11

Europarlamentarul Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al PNL, continuă seria atacurilor la adresa Curţii Constituţionale, deşi, în acelaşi timp, demonstrează că nu înţelege deciziile Curţii. Distribuind o ştire care conţine o informaţie falsă despre o decizie a CCR, Rareş Bogdan vorbeşte despre “depolitizarea” şi “profesionalizarea” Curţii Constituţionale.

 

“Vă cer idei. Pentru mine, pentru a mă ajuta să pricep. Iată coordonatele: Trebuie să depolitizăm CCR (e obligatoriu), să o profesionalizăm (să mă ierte cei de-acolo care știu carte și nu pot fi suspectați de ticăloșie). Deci asta presupune să ne bazăm pe faptul că persoanele care ar face selecția, care ar stabili un algoritm, nu sunt ele însele politruci sau/și ticăloși. Cum ne asigurăm de asta? Sigur, acesta este statul de drept, trebuie un sistem de checks and balances, puterea nu trebuie folosită abuziv, nici cea executivă, nici cea legistativă, nici cea judecătorească, iar cineva trebuie să vegheze la asta. Mai știu și că nu suntem, ca manieră de selecție, mult diferiți de regulile din restul UE. Avem, însă, un trecut complicat, 50 de ani de comunism plus 30 de tranziție, nu avem genetica democratică foarte bătătorită. Încă ne luptăm cu mentalități toxice pentru sănătatea noastră ca națiune. Deci cum, oameni buni?”, scrie Rareş Bogdan pe Facebook.

 

Europarlamentarul PNL, fost jurnalist, distribuie un articol în care se precizează că judecătorii CCR au admis miercuri sesizarea PSD împotriva interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat, iar unul dintre beneficiarii acestei prevederi a fost și este fostul ministru al Agriculurii Petre Daea. În fapt, aşa cum explică şi CCR oficial, judecătorii constituţionali nu s-au pronunţat doar pe forma de adoptare a legii (prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament), nu pe prevederile legii. Această informaţia era disponibilă încă de la momentul formulării contestaţiei.

 

Derapajul lui Rareş Bogdan vine după alte atacuri din PNL la adresa Curţii Constituţionale. Ludovic Orban comenta săptămâna trecută o decizie a CCR afirmând “La aşa Curte, aşa decizie.”, iar zilele trecute acelaşi Orban afirma că tăierea pensiilor de serviciu se va face indiferent de decizia CCR.

 

 

content-image