x


  • EUR
    4.7432
    USD
    4.2921
string(16) "instant-articles"

RĂSTURNARE de SITUAȚIE: Britanicii, favorabili rămânerii în UE!

Britanicii care vor ca ţara lor să rămână membră a UE sunt mai numeroşi decât cei care susţin retragerea, arată un sondaj publicat duminică şi care mai relevă că alegătorii ar dori ca decizia finală să le aparţină, transmite Reuters.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 06.01.2019, 16:13

Potrivit sondajului realizat de YouGov, dacă un referendum ar avea loc acum, 46% dintre britanici ar vota pentru rămânerea în UE, iar 39% ar opta pentru ieşirea din Uniune. Dacă nu sunt luaţi în calcul restul respondenţilor – care au declarat că nu ar vota, nu au ştiut sau nu au dorit să răspundă -, scorul este de 54%-46% în favoarea susţinătorilor rămânerii în UE.

 

Rezultatul confirmă în linii mari alte sondaje din ultimele luni, care arată un electorat profund divizat, în care opiniile încep să încline tot mai multe spre menţinerea Marii Britanii în blocul comunitar.

 

La referendumul din 2016, rezultatul a fost de 52%-48% în favoarea ‘divorţului’ de UE.

 

Premierul britanic Theresa May se opune cu fermitate desfăşurării unui nou referendum.

 

Cu toate acestea, sondajul YouGov mai arată că 41% dintre respondenţi sunt de părere că decizia finală cu privire la Brexit ar trebui luată printr-un nou vot popular, în timp ce 36% cred că aceasta ar trebui să revină parlamentului.

 

Fără a-i lua în calcul pe indecişi, 53% dintre intervievaţi s-au pronunţat pentru un al doilea referendum, iar 47% au fost împotrivă.

 

Votul final în parlamentul britanic cu privire la acordul de ieşire din Uniunea Europeană, încheiat de premierul May cu liderii UE, va avea loc în săptămâna care va începe pe 14 ianuarie.