Răsturnare de situație în Austria: Vicecancelarul Werner Kogler susține aderarea României la Schengen 

Verzii, al doilea partid din coaliția care susține guvernul condus de cancelarul Karl Nehammer, nu susțin veto-ul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Anunțul a fost făcut vineri de vicecancelarul și liderul Verzilor, Werner Kogler, potrivit publicației Kurier.

„Austria susține în continuare în mod oficial aderarea Croației, precum și a României și Bulgariei la spațiul Schengen”, a declarat vicecancelarul Kogler.

De asemenea, el i-a spus ministrului de interne că partenerul mai mic de coaliție nu susține linia sa, a continuat vicecancelarul. „În schimb, trebuie spus și că dacă există o frontieră Schengen, trebuie să existe și acolo controale”, a recunoscut el.

Anunțul vicecancelarului Kogler vine după amenințările cu veto din partea ministrului de interne Gerhard Karner și a cancelarului Karl Nehammer (ambii lideri ai partidului ÖVP).

Coaliția guvernamentală din Austria e formată din două partide: OVP (dreapta) – condus de cancelarul Karl Nehammer, și Verzii (ecologist) – condus de Werner Kogler.

Reamintim că ministrul de Interne Gerhard Karner a amenințat săptămâna trecută cu un veto împotriva extinderii spațiului Schengen, citând ca motiv presiunea migratorie ridicată asupra Austriei. Amenințarea la adresa Croației a fost ulterior relativizată de cancelarul Nehammer: „Vom sprijini parcursul Croației în spațiul Schengen și, în același timp, vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și României”, a declarat Nehammer miercuri, la Zagreb.

Ministrul român de interne, Lucian Bode, a călătorit recent la Viena pentru a discuta personal cu Karner despre acest subiect, iar omologul său bulgar, Ivan Demerdschiev, l-a sunat pe ministrul ÖVP. România susține că doar câțiva migranți se îndreaptă spre Austria prin țara sa.

Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Schengen una dintre prioritățile sale principale și dorește ca aceasta să fie votată în cadrul reuniunii miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie. Extinderea necesită unanimitate între statele membre Schengen. Spațiul Schengen include toate țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului, precum și patru țări din afara UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed