AcasăActualitateRăsturnare de situație în cazul de dopaj al Simonei Halep. Sportiva ar...

Răsturnare de situație în cazul de dopaj al Simonei Halep. Sportiva ar putea scăpa de suspendare

Simona Halep ar fi dovedit cum a ajuns Roxadustatul a ajuns în organismul ei. Se pare că sportiva a luat un supliment alimentar contaminat. Ambalajul acestuia nu preciza substanței din clasa EPO. Afirmația îi aparține lui Cristian Jura, judecător român al Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Reamintim că Simona Halep a picat un test anti-doping la US Open 2022 și a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului. Jucătoarea noastră a fost informată de testul pozitiv pe 7 octombrie.

Jucătoarea de tenis va fi judecată la ITIA și apoi, dacă este găsită vinovată, poate merge la TAS. „Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Jura, conform ProSport.

„Trebuie să mai demonstreze lipsa vinovăției și a neglijenței”

Judecătorul a explicat și ce urmează pentru Simona Halep în viitorul apropiat. Dacă scenariul de mai sus se adeverește, sportiva noastră ar mai trebui să probeze lipsa intenției de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive, susține Jura, caz în care Simona ar scăpa de suspendare.

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise”, mai precizează Jura.

Ce etape trebuie să parcurga Simona Halep

„Procedural, urmează mai multe etape. Mai întâi, e o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat.

Dar aș face o precizare importantă. Așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu”, a încheiat Jura. Abia după judecata ITIA, Halep ar putea face recurs la TAS, în cazul unei decizii nefavorabile.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.